štvrtok, 11 apríl 2013 10:17

Pred Veľkou nocou mali žiaci v školskom klube detí tvorivé dielne Doporučený

Napísal(a) Bc. Emília Simanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V marci sme navštívili v Jelšave mestské múzeum, kde sa konali tvorivé dielne s veľkonočnou tematikou. Tety nám predvádzali a učili nás rôzne techniky ozdobovania veľkonočných kraslíc. Deti táto akcia tak nadchla, že som sa rozhodla podobnú akciu zorganizovať aj v ŠKD. Tesne pred Veľkou nocou k nám prichádzali na návštevu zruční rodičia a známi, ktorí nám venovali svoj čas a spestrili nám tak chvíle v ŠKD.
V pondelok sme sa naučili ozdobovať vajíčka voskom, zoznámili sme sa

s quillingom (technika skrúcania papiera) a patchworkom (skladanie stužiek na polystyrénové vajíčko). V utorok sme si zopakovali servítkovú techniku a  ozdobovanie kraslíc bavlnkami, ktorú sme videli v múzeu. Pre chlapcov bolo najväčším zážitkom pletenie korbáčov. Každý sa chcel naučiť a spraviť si svoj korbáč ako sa patrí, aj s mašličkami. Z vlny sme si spravili milé kuriatka, ktoré sme uložili do papierového košíka vystlaného senom. Zo sena a špagátu chlapci vytvorili zajačika, kuriatko, či strašiačika. V stredu násčakala zložitá práca, príprava papierových roliek a pletenie kraslíc z papiera. Skúšali sme a plietli, ale nie všetci sme uplietli kraslicu. Nám to však nevadilo, techniku sme sa naučili a už je len na nás, či sa v nej budeme zdokonaľovať.
V piatok sme ich mali ozdobiť, ale medovníčky boli také chutné, že na ozdobovanie nám nezostalo. Všetko sme popapali.
Tvorivé dielne s rodičmi boli pre nás inšpiráciou a oživením našej činnosti. Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich čas a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.
Bc. Emília Simanová,
vychovávateľka v ŠKD
pri ZŠsMŠ Jelšava

V našej materskej škole vznikali ozajstné maľované vajíčka


Pár dní pred samotnými sviatkami jari sa stretli deti z triedy 3 v materskej škole v Jelšave so svojimi rodičmi na tvorivej dielni.


Vajíčko červené, vajíčko zelené,
dnes každé vajíčko je pekne sfarbené.

Kdeže tie vajíčka odtiene vzali,
veď farbu hnedú len spočiatku mali.

Možno dnes sliepočky farbičky zjedli,
možno kurz výtvarný v škôlke viedli...

Už dva týždne predtým nosili deti do škôlky vyfúknuté vajíčka, aby mali čo ozdobovať. Pripravené mali rôzne spôsoby ozdobovania. Mohli oblepovať vajíčka rozbitými škrupinkami, či kúskami látky. Vyskúšali si aj servítkovú techniku so servítkami s jarnými motívmi. Vajíčka maľovali, lakovali a ozdobovali zlatým práškom. Niektoré kraslice sme odniesli na druhý deň na veľkonočnú výstavu do múzea, kde si ich mohli pozrieť, príp. zakúpiť obyvatelia nášho mesta. Akcia bola vydarená, ďakujeme rodičom, ktorí sa naozaj aktívne zapojili a prežili v spoločnosti svojich detí príjemné chvíle v škôlke.
Mgr. S. Benčková, učiteľka MŠ

{jcomments on}

Čítať 2184 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!