utorok, 21 jún 2011 16:13

Stretnutie zdravotníčok z Martina šesťdesiat rokov od maturít bolo poznačené krásnymi spomienkami Doporučený

Napísal(a) Zlatka Halková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Čože je to 60 – tka? V živote človeka krásny vek, a stretnutie po 60 – tich rokoch? Vzácne a výnimočné!
V roku 1951 opustili školské lavice absolventky Vyššej sociálno - zdravotnej školy v Martine (teraz je v budove Jesseniova lekárska fakulta UK). Rozpŕchli sa po celom Slovensku, niektoré  pokračovali v štúdiu a stali sa z nich uznávané odborníčky, primárky. Niektoré sa hneď venovali svojej práci a pomáhali mamičkám pri výchove svojich ratolestí. Ale všetky venovali svojej práci lásku, úsmev a pre každého mali pekné slovo. Moja mama, rodená Michalíková vyrastala vo Važci, a na horný Gemer do Rožňavy sme sa presťahovali v roku 1971, keď otca preložili z Popradu do Rožňavy na rok, a
nakoniec sme tu zostali už 40 rokov.
Stretnutie po 60 – rokoch 17. júna 2011 v Martine bolo poznačené krásnymi spomienkami. Pri pohľade na rozžiarené tváre už skoro osemdesiatročných starých a prastarých mám mi behali zimomriavky po tele. Toľko potešenia, úsmevu, radosti a sĺz na jednom mieste som už dávno nevidela. Bolo to úžasné. Spomienky na beťárstva, keď na jednej izbe spali v počte 19, áno dobre čítate, bolo ich 19, tak nemalo konca kraja. Škoda len, že na mamu som sa nedozvedela žiadne šibalstvá. Korektne o tom mlčali. My mladšie si nevieme spomenúť, čo sme robili minulý týždeň, a ony ??? Samé perličky, šibalstvá, prekáračky, a samozrejme smiech a dobrá nálada. Krása. Optimizmus a radosť zo stretnutia bol očividne viditeľný.
Po niekoľkých hodinách sa ťažko a dlho rozchádzali. Vo mne stretnutie zanechalo hlboké dojmy. Koľko ľudí prežije svoj život naprázdno a ani nevie ako plynie život, ale tieto maturantky prežili každú chvíľu svojho života a tešia sa aj na ďalšie minúty, hodiny, dni a ich život mal zmysel.
Veľa poďakovania patrí mojej mame, ktorá urobila všetko preto, aby sa stretnutie uskutočnilo. Organizácia podujatí bola pre mamu vždy zábava, a preto aj orgagnizuje stretnutia po maturite, ale tento bol najkrajší.
Zlatka Halková
Čítať 2653 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!