utorok, 25 marec 2014 11:15

Týždeň digitálnych zručností v ZŠ I. B. Zocha

Napísal(a) Mgr. Andrea Tokárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra rychlesipy1aV ZŠ I. B. Zocha v Revúcej venujeme pozornosť aj digitálnym zručnostiam. Okrem ich rozvoja v rámci hodín Informatickej výchovy na 1. stupni a Informatiky na 2. stupni, ktoré v našej škole vyučujeme s časovou dotáciou 1 hodina týždenne od prvého až po deviaty ročník, každoročne organizujeme na základe odporúčania Európskej školskej komisie aj Týždeň digitálnych zručností (e-skills week). 
Tohto roku sme sa počas takéhoto týždňa na prvom stupni zamerali na to, aby už tí najmenší žiaci dokázali okrem zapnutia počítača a zapnutia programov vyhľadať základné informácie na internete a sami spustiť online výukové programy a hry. Môžeme konštatovať, že až na minimum výnimiek sa nám to podarilo a najmä tí najmenší prejavili veľkú radosť z toho, že zvládnu sami na základe zadania učiteľa „obsluhovať“ počítač.
Na druhom stupni digitálne zručnosti rozvíjame nielen na hodinách informatiky, ale aj na iných predmetoch. Napríklad žiaci na hodinách Praktických financií pracujú s online učebnicami a výučbovým portálom, každý s vlastnými prihlasovacími údajmi. Taktiež na hodinách Techniky žiaci navrhujú rôzne stavby, ale aj interiéry v programoch, ktoré sa venujú technickému kresleniu.

Samozrejmosťou je, že starší žiaci dokážu pracovať so zdieľanými dokumentami na Google disku, či efektívne využívať externé úložiská, ako napr. Dropbox. 

ra rychlesipyNaši žiaci sa už pravidelne zúčastňujú súťaže Rýchle šípy internetu, ktorej autormi sú kvalifikovaní učitelia informatiky ZŠ I. B. Zocha. Žiaci si v tejto súťaži otestujú svoje vyhľadávacie zručnosti. Tento rok sa konal už štvrtý ročník súťaže. Takmer dve stovky žiakov odpovedalo na otázky, ku ktorým odpovede nebolo úplne jednoduché na internete nájsť. Rozhodoval počet správnych odpovedí a aj čas riešenia súťažných zadaní. 
O kvalite digitálnych zručností žiakov našej školy svedčia výsledky súťaže, v ktorej všetci žiaci získali viac ako polovicu možných bodov. Najviac sa darilo ôsmakom, menovite Žofii Kostičovej, Denise Krštieňovej a Tomášovi Kvetkovi. 
Mgr. Andrea Tokárová

 

Čítať 1911 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!