pondelok, 01 jún 2015 21:36

V Bábkarskom salóne si revúcki piataci vyskúšali bábky Antona Anderleho

Napísal(a) Mgr. Zuzana Kováčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra Babkarsky salon 013aLiterárne a hudobné múzeum pri Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici ponúka viacero skvelých expozícií, ktoré potešia veľkých i malých návštevníkov.
Jednou z expozícií je aj Bábkarský salón, ktorý mapuje bábkarské tradície na Slovensku. Keďže piataci zo ZŠ I. B. Zocha v Revúcej sa na hodinách literárnej výchovy učia aj o bábkovom divadle, navštívili v stredu 27. mája 2015 tento salón, ktorý ich hneď očaril. Privítala nás milá pani, ktorá nám predstavila bábkarské rodiny Stražanovcov, Anderlovcov, výrobcov bábok na Slovensku i bábkové divadlá. Žiakom sa pohodlne sedelo na zemi na poduškách v priestore, ktorý bol plný bábok a dýchal rozprávkovou atmosférou. Po krátkom výklade si mohli žiaci marionety a maňuškové bábky vyskúšať. Zistili, že vodenie bábok nie je vôbec jednoduché, no ich zasvätenie do tajov bábkarského divadla bolo úspešné. Trvalo len malú chvíľku, aby si zaimprovizovali a zahrali krátke etudky. V závere im teta pustila krátke prídavky známeho bábkara Antona Anderleho, ktoré po vystúpení pridával divákom. Brušná tanečnica sova, tancujúca kostra, silný vzpierač či riaditeľ cirkusu, to je len malá časť toho, čo si naši žiaci mohli pozrieť v prevedení Antona

Anderleho a iných svetoznámych bábkarov.
ra Hud nastrojera Babkarsky salon 013ra Babkarsky salon 021V literárnom a hudobnom múzeu sa deckám tak páčilo, že sme navštívili aj expozíciu ľudových hudobných nástrojov na Slovensku. Žiaci videli približne 250 hudobných nástrojov, ktoré sa v minulosti i dnes používajú na Slovensku. Prednáška o nich bola ozvláštnená možnosťou vyskúšať si trúbu, fujaru a rôzne iné ľudové hudobné nástroje.

Samozrejme, každá exkurzia či výlet sa musí zakončiť nákupmi v nejakom obchodnom centre, inak by sa deckám nerátal, takže sme navštívili aj OC Európa a žiaci urobili drobnosťou radosť sebe či rodičom a súrodencom. Spokojní a plní zážitkov sme sa vrátili domov. Už teraz sa tešíme na ďalšiu exkurziu, ktorá nás obohatí o nové vedomosti a zanechá príjemné spomienky.
Mgr. Zuzana Kováčová

Čítať 2022 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!