×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/matica/rv/vedomostna
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/matica/rv/vedomostna
štvrtok, 02 apríl 2015 11:11

Víťazi 19. ročníka Rozprávkového vretienka boli z Revúcej i z Jelšavy

Napísal(a) Mgr. Martina Urbanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra vretienko 20150325 093253 aRozprávka je krátky prozaický, zriedkavo - veršovaný útvar, spravidla vymyslený príbeh, ktorý má za cieľ poučenie a pobavenie čitateľov alebo poslucháčov. Podľa autorstva ich delíme na ľudové a autorské. Ľudové rozprávky sú žánrom ľudovej slovesnosti a patria k najstarším a najrozšírenejším formám ústnej slovesnosti. Majú najrozmanitejší obsah v závislosti na dobe a spôsobe života. Každý národ odrážal svoj spôsob života, vzťahy, dobro a zlo, lásku a nenávisť vo fiktívnom či fantastickom príbehu, satiricky alebo humorne, kde hrdinovia prekonali útlak, biedu a chudobu a svojou dobrosrdečnosťou a mravnosťou víťazia nad zlom, úkladmi ľudí, drakov, či šarkanov.

VÍŤAZI Z REVÚCEJ I Z JELŠAVY

V stredu 25. marca o 8:00 sa v spoločenskej miestnosti hlavného organizátora Centra voľného času v Revúcej uskutočnil 19. ročník obvodného kola súťaže v prednese rozprávky pre žiakov základných škôl s medzinárodnou účasťou – Rozprávkové vretienko. Vyhlasovateľom súťaže je Základná škola Alexandra Dubčeka v Bratislave, Miestny úrad Bratislava – Karlova Ves - školský úrad pod patronátom primátora hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy, Ministerstva školstva, vedy,

výskumu a športu Slovenskej republiky a Národné osvetové centrum Bratislava. 

Súťažilo sa v dvoch kategóriách – v prvej súťažili žiaci prvého stupňa ZŠ a druhá kategória bola určená pre 2. stupeň. Zúčastnili sa jej víťazi školského kola v každej kategórii zo štyroch škôl. Podmienkou bolo naspamäť predniesť rozprávku ľubovoľného autora (nie však vlastnú tvorbu žiaka) počas maximálne piatich minút.

Porota v zložení: Mgr. Martina Urbanová (predsedkyňa), Bc. Vladimír Oravec a Mgr. Iveta Mrázová určila nasledovné poradie: Prvú kategóriu vyhral Adam Palušák zo ZŠ J. A. Komenského, na druhom mieste skončila Alexandra Zajaková zo ZŠ na Hviezdoslavovej ul. a na 3. mieste sa umiestnila Nina Bendulová zo ZŠ J. A. Komenského. Druhej kategórií kraľovala Klaudia Enická zo ZŠ Jelšava a 2. miesto patrilo Janke Gulákovej zo ZŠ I. B. Zocha. Všetci umiestnení dostali diplom a vecné ceny. Do krajského kola, ktoré sa uskutočnilo 31. marca 2015 v Centre voľného času v Banskej Bystrici, postúpili z prvej kategórie prví dvaja umiestnení a víťazka druhej kategórie.

Mgr. Martina Urbanová

[cincopa AQIAOa8p8vaF] 

 

Čítať 1949 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!