×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/zakladna/zocha/ucel
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/zakladna/zocha/ucel
streda, 28 máj 2014 11:01

Žiaci základnej školy debatovali s lektorkou o tom, ako fungujú banky

Napísal(a) Mgr. Andrea Tokárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra zocha DSC 0198aZákladná škola  I. B. Zocha v Revúcej patrí medzi školy, v ktorej sa žiakom dostáva zvýšenej pozornosti rozvoju finančnej gramotnosti. Základný dokument finančnej gramotnosti – Národný štandard finančnej gramotnosti implementujú učitelia v nižších ročníkoch do povinných predmetov. To však v čase krízy a vysokej nezamestnanosti v celoslovenskom meradle nestačí na to, aby sa zo žiakov stali skutočne finančne gramotní mladí ľudia. Preto ZŠ I. B. Zocha ako jedna z mála slovenských základných škôl dala priestor vyučovaniu finančnej gramotnosti na samostatných hodinách. Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa raz týždenne venujú otázkam osobných, či rodinných financií, učia sa, ako fungujú banky, na čo si treba dať pozor pri rozhodovaní sa o pôžičke, či vedieť si vybrať účet šitý pre vlastné potreby. Rozumejú pojmom hrubá mzda, reálna mzda, odvody, dane, chápu princípy fungovania ekonomiky štátu. To všetko nielen vďaka učiteľom, ale aj vďaka výučbovému programu Viac ako peniaze, ktorý škola realizuje. ra zocha DSC 0199Autorom programu je nezisková organizácia Junior Achievement Slovensko, ktorá úzko spolupracuje so Slovenskou bankovou asociáciou. Cieľom tohto programu je vychovať

z teenagerov uvedomelých mladých ľudí, ktorí vďaka svojej finančnej gramotnosti nebudú čeliť situáciám ako sú nesplácanie pôžičky, či hypotéky, pretože vďaka svojmu rozhľadu v oblasti financií budú zodpovednými pri svojich finančných rozhodnutiach. 

Žiaci sa živo zaujímajú nielen o osobný a rodinný rozpočet, ale aj o to, ako fungujú banky. A keďže najfundovanejším, kto by im o bankách mohol porozprávať, je konzultant priamo z prostredia banky, škola vďaka možnosti programu Viac ako peniaze pozvala ra zocha DSC 0198bankového konzultanta, aby žiakom prezradil o chode bánk viac ako sa píše v inak vynikajúco spracovanej online učebnici. V priebehu predposledného májového týždňa tak navštívila našu školu pani Ing. Eva Hicárová, ktorá žiakom ôsmeho a deviateho ročníka porozprávala všetko o tom, ako fungujú banky. Deviatakov zaujímala aj pre nich aktuálna otázka - čo všetko súvisí s otvorením študentského účtu, aké sú zaň poplatky, aké sú podmienky jeho otvorenia. Keďže táto téma je pre deviatakov, z ktorých sa mnohí od septembra ocitnú na stredných školách mimo svojho bydliska mimoriadne aktuálna, nebola núdza o množstvo otázok.
Ako potvrdili sami žiaci, táto beseda bola pre nich prínosom. Veríme, že podobnú besedu budeme môcť vďaka Junior Achievement Slovensko a Slovenskej bankovej asociácii zorganizovať opäť o rok. 
Mgr. Andrea Tokárová

 

Čítať 2687 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!