pondelok, 27 október 2014 11:09

Žiaci ZŠ IB Zocha 17. októbra v každom ročníku diskutovali o chudobe veľmi živo

Napísal(a) Žofia Kostičová, IX. A
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra vazsicomas1aUznesením Valného zhromaždenia OSN zo dňa 22.decembra 1992 bol 17. október vyhlásený za medzinárodný deň za odstránenie chudoby. Tento dátum nebol vybraný náhodne. Viaže sa s menom francúzskeho katolíckeho kňaza Josepha Wresinského (1917 – 1988). Z jeho iniciatívy sa 17. októbra 1987 zišlo na námestí Trocadero v Paríži 100 tisíc ľudí zo všetkých sociálnych vrstiev, z rôznych končín sveta. Ich zámerom bolo vyvinúť na spoločnosť tlak v prospech rešpektovania ľudských práv. Toto miesto, na ktorom historickú udalosť pripomína pamätná tabuľa všetkým obetiam hladu, navštívil aj pápež Ján Pavol II. v roku 1997 pri príležitosti Svetových dní mládeže, konaných v hlavnom meste Francúzska.
Ani v našej škole Ivana Branislav Zocha v Revúcej neostal tento deň nepovšimnutý. Žiaci v každom ročníku diskutovali o chudobe veľmi živo. Či už to boli maličkí, ktorí si po rozhovore s učiteľmi uvedomili, aké je vzácne mať milujúcich rodičov a domov, alebo to boli tí starší, ktorí sa na chudobu dokázali pozrieť aj z iného pohľadu. Niektorí si

zostavili aj vlastný rebríček hodnôt, aby si v súvislosti s témou dňa nezabudli vážiť to, čo je pre nich inokedy samozrejmé, tí najstarší uvažovali v pravom slova zmysle a niektoré úvahy odzneli aj v školskom rozhlase priamo z úst tvorivých autorov. Veľmi pekne svoje myšlienky vyjadrila žiačka deviateho ročníka vo svojej práci, ktorú si môžete prečítať:

VÁŽ SI ČO MÁŠ

ra vazsicomas1Ľudia sme rôzni, máme svoje problémy, radosti. No máme aj rôzne sociálne zabezpečenie. Niektorí sme bohatí a niektorí zase menej.
Osobne si myslím, že ľudia pochádzajúci z chudobnejších pomerov si vážia veci oveľa viac, ako tí lepšie zabezpečení. Ľudia žijúci jednoduchším spôsobom života sa tešia z maličkostí. Tých bohatších zase trápi, že nemajú nový iPhone alebo tie najdrahšie tenisky na trhu. Myslím, že si celkom neuvedomujú, že materiálne veci nie sú to najdôležitejšie. Všetci ľudia by si mali raz skúsiť byť chudobnými. Začali by sme si viac vážiť každodenný chlieb, to že máme pitnú vodu, elektrinu a teplo. Tešili by sme sa z lásky a rodiny, ktorá nám poskytuje domov. Preto by sme si mali každý v duchu povedať, čo všetko máme a poďakovať sa za to. Nikdy nevieme, čo sa nám môže v živote prihodiť a my si budeme želať, aby sme mali všetko čo predtým.
Ako sa hovorí: „Človek si váži to čo mal, až keď to stratí.“

Žofia Kostičová, IX. A

 

Čítať 1825 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!