nedeľa, 15 november 2015 13:44

Jelšavskí žiaci opäť spoznávali svet financií

Napísal(a) Mgr. Petra Semanová
Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

jel zs IMG 5805 2aNa celodennej akcii sa žiaci druhého stupňa ZŠ Jelšava učili ako hospodáriť s peniazmi. V stredu, 11. novembra 2015, sa už po druhýkrát na našej škole konalo podujatie na zvyšovanie povedomia finančnej gramotnosti. Ani teraz nechýbal odborník, papierové euromince, či kvíz.
Po tom, čo sa prvý ročník tohto podujatia stretol s neobyčajne veľkým záujmom, aj tento raz sa mohli žiaci v danej oblasti vzdelávať zábavno-súťažnou formou. Stalo sa tak najmä vďaka tomu, že Základná škola s materskou školou v Jelšave je zapojená do vzdelávacieho programu Junior Achievement Slovensko a Slovenskej bankovej asociácie - Viac ako peniaze.

Naši žiaci sa zážitkovou formou učili porozumieť svetu bankovníctva, používať a vybrať si pre seba najvhodnejšie bankové produkty a služby. Cieľom tejto celodennej akcie bolo zvýšiť finančnú gramotnosť žiakov, aby boli v budúcnosti schopní aplikovať vedomosti a zručnosti pri každodenných finančných rozhodnutiach a činnostiach. V neposlednom rade im takéto vzdelávacie aktivity pomôžu efektívne riadiť svoje vlastné financie už teraz.
Žiakom prednášali ich starší spolužiaci z 9.A. triedy, pričom sa v jednotlivým učebniach striedali. Venovali sa piatim témam:

- Peniaze,
- Naše príjmy a výdavky,
- Zadlž sa rozumne,
- Riadenie rodinných a osobných financií,
- Banky a môj prvý účet.

Prednášky viedol aj odborný konzultant z finančnej oblasti, Anton Vyrva z VÚB banky, a.s. Žiakom poskytol mnoho informácií, odpovedal na ich zvedavé otázky a podelil sa aj so svojim skúsenosťami. Našim školákom určite pomôžu aj praktické rady pri hospodárení s peniazmi, ktoré sa vďaka finančnému odborníkovi dozvedeli.
Po prezentácii každej témy nasledovali praktické a zábavné úlohy z oblasti finančnej gramotnosti, ktoré riešili jednotlivé skupiny v rámci tried. Za správne odpovede dostali papierové makety euromincí, ktoré si lepili na hraciu kartu. Najlepší tím z každej triedy postúpil do finálového kvízu. O aktívnom zapájaní sa do jednotlivých častí podujatia svedčilo aj to, že na 1. mieste sa ocitli hneď dve družstvá (triedy 6. B, 7. A), druhé miesto si vybojovala trieda 6. A.
Žiaci získali nielen vzácne vedomosti a skúsenosti, ale aj diplomy a vecné ceny. Celodenné podujatie sa tešilo pozitívnemu ohlasu žiakov a už teraz sa tešíme na tretí ročník.
Mgr. Petra Semanová

 

Čítať 2789 krát Naposledy zmenené nedeľa, 15 november 2015 14:09

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!