utorok, 05 apríl 2016 11:42

Non schoale sed vitae discimus - Neučíme sa pre školu, ale pre život - Seneca

Napísal(a) A. K.
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Základná škola Ivana Branislava Zocha v Revúcej sa vyznačuje humanistickým prístupom vo vyučovaní aj v hodnotení žiakov.Túžbe zažívať chvíle radosti sa hovorí vnútorná motivácia, na ktorej je založené aj naše hodnotenie bez známok.Základným východiskom humanisticky chápaného hodnotenia je orientácia na pokrok v rozvoji žiaka v postojoch, schopnostiach a vedomostiach, t. j. porovnávanie s ním samým.

ra sebohodnotenie 1 2

Jednou zo základných schopností človeka je schopnosť kvalitne hodnotiť svet okolo seba i seba samého. S touto schopnosťou však človek neprichádza na svet. Utvára sa u dieťaťa tak, ako sa vyvíjajú jeho poznávacie schopnosti a ako sa utvára pod vplyvom vonkajších a vnútorných faktorov jeho vlastné „ja“. A práve učiteľ s jeho slovným hodnotením je jedným z dôležitých faktorov, ktoré môžu rôznou mierou ovplyvňovať utváranie sebahodnotiacich schopností u žiakov, aby sme žiaka naučili posúdiť vlastné sily a schopnosti, čo by mu umožnilo stavať si pred seba dosiahnuteľné ciele.
Už niekoľko rokov sa snažíme slovným hodnotením prispievať k vnútornej spokojnosti žiakov,  učíme ich poznávať samých seba a formovať ich osobnosť. Tým, že umožňujeme žiakom zúčastniť sa na hodnotení výsledkov vyučovania, zároveň im dávame možnosť podieľať sa na skvalitňovaní vlastnej učebnej činnosti.
A. K.

 

 

Čítať 1978 krát Naposledy zmenené utorok, 05 apríl 2016 13:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!