štvrtok, 28 apríl 2016 09:02

Spisovateľ Branislav Jobus prezradil žiakom v Revúcej, čo je to láska podľa víly Agapé

Napísal(a) Mgr. Z. Petalíková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vedeli ste, že existuje Ústav rozvoja a nahrávania snov? Stačí zavolať a objednať si, o čom by ste chceli snívať. A japonský prístroj Načisto Harašimi vám pripraví sen podľa želania. Na Slovensko totiž prichádza spoločnosť, ktorá navonok vyrába vankúšiky a textilné hračky, no v skutočnosti vlastní Plajka. Handrovú bábiku, ktorej prítomnosť spôsobí naplnenie akéhokoľvek sna. Skvelá predstava? V skutočnosti je to však téma skvelej rozprávkovej knihy Branislava Jobusa Plajko.

Branislav Jobus je spisovateľ z Vrbového, muzikant, šoumen, člen originálnych hudobných zoskupení (Vrbovskí víťazi, Karpatské chrbáty atď.) a každoročný moderátor festivalu Pohoda, s ktorým sa naši žiaci stretli 11. apríla 2016 v Kníhkupectve Knih Art. Hneď si ich získal svojim rozprávkovým spevom, priateľským prejavom, záujmom o sny a túžby detí a zábavným vrbovským nárečím.
Žiaci V. A triedy o Braňovi: „Stretnutie s Branislavom Jobusom sa mi páčilo preto, lebo nám nerozprával len o jeho rozprávkach, ale aj niečo z jeho života a spieval pesničky.“ 

„Bol zábavný, smiešny a múdry.“ „Mne sa páčili smiešne pesničky a zaujímavé rozprávanie o knihách.“
Spisovateľ originálnym spôsobom prezradil žiakom čo je to láska podľa víly Agapé a aké má podoby (Rozprávková prvotina Láskavé rozprávky – kniha aj audio kniha), ako dobrosrdečný muflón kamionista Ancijáš, ktorý nadovšetko miluje svoje tepláčiky a rád robí druhým radosť s kamarátkou dážďovkou Milicou precestuje celý svet až sa nakoniec skoro celý rozdá a pri záchrane zranenej muflónice takmer príde o život. (Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda) Ako muflón zistil, že vo vyspelých európskych krajinách je to inak, že do opery sa v teplákoch nechodí, ako zachránil česť švajčiarskeho hodinárstva, ako pre celý Island guláš navaril, ako úplne náhodou zachránil život nórskemu kráľovi, odhalil neresti anglickej kráľovnej a všade pomáhal. Až nakoniec od samej dobroty prišiel domov pešo tlačiac pokazený bicykel. (Ako muflón Ancijáš cestoval na západ) A v knihe Ako muflón Ancijáš sľub dodržal plní špeciálnu misiu doma na Slovensku – sľúbil staručkému riaditeľovi pošty, že doručí všetky zásielky, ktoré sa ktovie odkedy nachádzali v sklade. Kým sa každá z nich nedostane k svojmu adresátovi, riaditeľovi svedomie nedovolí pokojne odísť do dôchodku.

Deti sa zabavili aj na postavičke komisára Mrodgeho z extrémne zábavnej detektívky pre malých a veľkých, v ktorej z bratislavského Nového mosta niekto ukradol reštauráciu, čo vyzerá ako UFO. Boli mimozemšťania, teroristi, nebezpeční zločinci či futbalisti, ktorí namiesto hrania radšej okopávajú zemiaky? Komisár Mrodge už je na stope. Keby nie jeho slávneho Mrodgetímu, nevedno, kto by zachránil personál reštaurácie. Na pomoc mu prídu ploštice, špecialistky na odpočúvanie, pijavica Sosámráda, alias detektor pravdy, pavúk De Gen i bývalá recidivistka labuť Viollete. Komisár lúšti zamotaný prípad s nasadením vlastného života.
Knihu Ja nič, ja mutikant si mali žiaci možnosť perzrieť na hodinách literatúry ešte pred besedou. V nej Chrumo červotoč chrúme tak nahlas, že jeho rodinu vyhnali už z niekoľkých domovov až si raz za svoje obydlie vybrali vzácny hudobný nástroj baróna Vlhčila. Jediný spôsob, ako sa ich zbaviť, bolo vzácne violončelo zmraziť. A tak sa červotočia rodina na 172 rokov ocitla v treskúcom mraze. Lenže červotoče prežijú všetko. Keď po roztopení ľadovca nástroj objavili, najväčším prekvapením boli práve živé červotoče. Rodinka si užívala najprv karanténu, potom slávu, ale Chrumo zmizol. Precestoval svet, najprv sa zahryzol do darovanej fujary, potom do basgitary rockového muzikanta či do klarinetu. A z čoho ochutnal, toho zvuk vedel dokonale napodobniť. Hudba sa mu tak zapáčila, až sa rozhodol ju vyštudovať. Môže byť však červotoč naozaj muzikantom? Odpoveď a rozprávky plné zábavy nájdete aj v ďalších knihách Branislava Jobusa.
Ďakujeme pani Tatiane Krškovej za zaujímavú besedu a veríme, že sa s Branislavom Jobusom ešte stretneme.
Mgr. Z. Petalíková

 

Braňo Jobus číta rozprávku o Muflónovi Ancijášovi

 

Čítať 2720 krát Naposledy zmenené štvrtok, 28 apríl 2016 09:43

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!