sobota, 16 júl 2016 15:06

Víťazstvo XII. ročníka prírodovednej súťaže Európsky deň národných parkov putovalo do Krásnohorského Podhradia

Napísal(a) Tatiana Bachňáková a Darina Nogeová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Európsky deň národných parkov - 12. ročník prírodovednej súťaže (Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – správa po podujatí) – Štátna ochrana prírody SR – Správa Národného parku Slovenský kras Brzotín, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave a Mesto Rožňava

zrealizovali 9. júna 2016 prírodovednú súťaž „Za krásami Slovenského krasu“.
Do súťaže sa mohli zapojiť žiaci 5. - 9. ročníkov ZŠ a študenti osemročných gymnázií mesta a okresu. Hlavnou témou 12. ročníka bola príroda Národného parku Slovenský kras a jej jednotlivé zložky. Súťaž prebiehala v Domici po trase náučného chodníka. Na piatich tematických stanovištiach súťažiaci odpovedali nielen na teoretické otázky, ale aj na otázky z poznávacej časti.
Celkovo sa do súťaže zapojilo 28 žiakov II. stupňa - ZŠ akad. Jura Hronca Rožňava, ZŠ Zlatá Rožňava, ZŠ Brzotín, ZŠ Krásnohorské Podhradie, ZŠ Nižná Slaná, ZŠ P. E. Dobšinského Slavošovce a ZŠ Rejdová. Žiaci súťažili v štvorčlenných družstvách.
Z Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave sa účastníci presunuli autobusom do Domice. Na trasu náučného chodníka sa jednotlivé družstvá vydali postupne, kde boli vytvorené súťažné stanovištia. Vedomosti, ako teoretické, tak aj praktické, overovali pracovníci Správy Národného parku Slovenský kras Brzotín. Počasie účastníkom prialo, priamo v teréne získali nové informácie a vedomosti a popritom obdivovali krásy našej prírody.
Vyhodnotenie sa uskutočnilo v prírode pri symbolickom základnom kameni neďaleko jaskyne Domica. Súťažné družstvá, ktoré obsadili 1. - 3. miesto získali vecné ceny a minerály do školských zbierok. Víťazné družstvo získalo zároveň aj putovný kameň. Ostatní účastníci obdržali pamätný list a propagačné materiály.
Súťaž podporili: Mesto Rožňava - finančná dotácia na dopravu, knižné ceny, Správa NP Slovenský kras Brzotín - minerály pre víťazné družstvá do školských prírodovedných zbierok a vecné ceny a Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – knižné a vecné ceny.

Konečné umiestnenie:

1. miesto: ZŠ Krásnohorské Podhradie
2. miesto: ZŠ akad. Jura Hronca Rožňava
3. miesto: ZŠ P. E. Dobšinského Slavošovce

Tatiana Bachňáková a Darina Nogeová

FOTOREPORTÁŽ

Čítať 1686 krát Naposledy zmenené utorok, 19 júl 2016 23:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!