piatok, 21 apríl 2017 11:19

Deň Rómov v Muránskej Dlhej Lúke Doporučený

Napísal(a) Monika Podolinská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Keď som sa pýtala žiakov, prečo majú Rómovia svoj deň, každý mal vlastnú odpoveď. Nie teoretickú či politickú, tú svoju, o ktorej som im povedala, že ani jedna nie je nesprávna. Najčastejšie boli vety typu... lebo sa chcú zabávať, oslavovať, lebo sú chudobní, ťažko sa im žije. Odpovede 8 – 10 ročných detí. Myslím, že sa veľmi nemýlili. Samozrejme, pripomenula som im aj pozadie ustanovenia 8. apríla za Medzinárodný deň Rómov. Hovorili sme o vlajke, hymne a kočovaní.

Uvoľnene, bez toho, aby mali pocit skúšania. Pretože práve včera sme si tento deň pripomenuli aj v našej škole. Inak ako tri roky predtým, ale rovnako zaujímavo.

Spolu s terénnymi sociálnymi pracovníkmi sme si pripravili pre našich žiakov štyri tvorivé dielne. Množstvo prírodného materiálu na nich čakalo v prvej. Spolu s Jankou žiaci vytvárali ikebany z konárikov, machu, vetvičiek, šišiek a rôznych suchých tráv. Naši okamžite pochopili princíp a pracovali intuitívne, akoby to robili tisíckrát predtým. Pre Janku, ktorá si všetok materiál zháňala dlho a sama, to bola premiérová dielňa pre našich žiakov a o to viac bola príjemne prekvapená z výsledku. V ďalšej časti druhá Janka s deťmi dotvárala tričká na jedinečné módne kúsky. Pomocou farieb na textil premenili biele tričká na niečo unikátne, veselé a farebné. Pri Edovom stole sa kreslil rómsky život – oheň, hudba, zvieratá a domov. V poslednej dielni sme pracovali s cestom, ktoré pripravili štvrtáčky Saška a Norika. U nás to voláme „bokeľa“, inde to poznajú ako „marikľa.“ Kto chcel, mohol si tú svoju vyvaľkať a upraviť podľa seba.

Oslava dňa Rómov bola trošku iná, možno komornejšia ako po iné roky. Ale žiaci to od začiatku poňali ako svoj deň, a to bol náš cieľ. Veľa sa už popísalo, že či ten alebo iný má mať svoj deň a prečo áno či nie. My sme o tom nepolemizovali, my sme sa bavili. To, čo má byť vyzdvihnuté, sme vyzdvihli, a cítili sme sa pri tom dobre.
Monika Podolinská

FOTOGALÉRIA

 

 

 

Čítať 2228 krát Naposledy zmenené nedeľa, 23 apríl 2017 20:30

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Maros Balog piatok, 21 apríl 2017 21:36 Napísal(a) Maros Balog

    Klobuk dole..krasny pristup..Edov stôl=than prejkalo manušipen/miesto pre rozmer ľudskosti?

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!