streda, 12 apríl 2017 22:18

Tradičný Veľkonočný jarmok u Zocháčov v Revúcej Doporučený

Napísal(a) Bc. I. Sviežená, Mgr. A. Tokárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Veľká noc alebo Veľkonočné sviatky sú najvýznamnejší kresťanský sviatok, ktorý pripadá tohto roku na apríl. Veľkonočné oslavy sa podľa regiónov líšia. Pretože sa časovo zhruba prekrývajú s pohanskými oslavami príchodu jari, ľudové tradície prevzali z predkresťanských dôb mnoho zvykov a obyčajov. Najintenzívnejšie tieto sviatky prežívajú deti. Maľovanie vajíčok a príprava veľkonočnej výzdoby patria medzi veľmi obľúbené chvíle v rodinách i v škole, kde sa rozvíja ich predstavivosť, kreativita

a podporujú sa zručnosti.
Preto sme si i my v Základnej škole IB Zocha v Revúcej pripravili pre naše deti v škole už 2. ročník tejto krásnej akcie pod názvom TRADIČNÝ VEĽKONOČNÝ JARMOK. Do súťaže sme zakomponovali aj finančnú gramotnosť, výuke ktorej v našej škole pripisujeme veľký význam. Žiaci už niekoľko týždňov pripravovali počas krúžkov tvorivých dielní, v ŠKD, ale aj doma výrobky s veľkonočnou tematikou. Tohto roku pri organizovaní jarmoku pomohli aj žiaci ôsmeho ročníka, ktorí zužitkovali svoje doterajšie vedomosti z predmetu Praktické financie. Pomohli menším spolužiakom výrobky naceniť, pripravili vlastnú školskú menu „Zocháče“, vypočítali množstvo Zocháčov, ktoré dali do obehu.

V posledný školský deň pred veľkonočnými prázdninami to celé vypuklo – malí výrobcovia predávali svoje výrobky spolužiakom. Nechýbali nádherne zdobené kraslice rôznych motívov, slamení zajkovia, sliepočky, ručne robené korbáče, motýliky, kytičky, veľkonočné obrázky a mnoho iných výrobkov. Chodbou sa niesol čulý ruch, príjemná atmosféra, čo deti nabudzovalo k nakupovaniu. Získané Zocháče z predaja neskôr vymenili v ZMENÁRNI za milé darčeky. Pri pohľade na svoje veľkonočné nákupy sa všetkým deťom rozžiarili oči šťastím.

Ďakujeme všetkým rodičom, učiteľom aj samotným žiakom za krásny čas strávený prípravou dnešného dňa, ktorý obohatil rovnako predávajúcich aj kupujúcich.
Všetkým našim žiakom, rodičom, zamestnancom aj priateľom školy prajeme príjemné prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu svojich najbližších.
Bc. I. Sviežená, Mgr. A. Tokárová

 

 

 

Čítať 1264 krát Naposledy zmenené streda, 12 apríl 2017 22:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!