pondelok, 16 október 2017 11:14

Z Revúcej za poznaním do Bratislavy

Napísal(a) ZŠ
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dlho očakávanú a logisticky náročnú exkurziu revúckych žiakov Základnej školy J. A. Komenského do Bratislavy sa podarilo po dlhých prípravách v októbri 2017 zrealizovať. Bola zábavná, športová i poučná. Najviac času sme venovali získavaniu nových a veľmi zaujímavých poznatkov. Navštívili sme výrobný závod Volkswagen, vedecký park Aurelium, úžasnú výstavu Human Body a výstavu Bioštýl.

Prvým miestom poznávania bol obrovský automobilový závod Volkswagen. Prehliadka začala v priestoroch Auto Fora. Tam sme si mohli pozrieť a aj si posedieť v modeloch vyrobených v Bratislave a súčasne sa oboznámiť s úvodnými informáciami o závode. Pokračovali sme návštevou haly, kde sa vyrábajú a montujú agregáty na jednotlivé modely. Nasledovala prehliadka lisovne a končili sme karosárňou radu modelov New Small Family. Možno práve tento závod bude v budúcnosti miestom, kde nájdu uplatnenie aj naši absolventi po skončení odborného vzdelania. Je to moderný závod, plný robotov, ktoré postupne preberajú ťažkú manuálnu prácu ľudí.

Druhým miestom bolo AURELIUM – zážitkové centrum vedy. Účel centra vedy je vzdelávať interaktívnou formou, zvýšiť všeobecný záujem o vedu v spoločnosti pomocou interaktívnych expozícií. Presvedčiť mládež, že aj veda môže byť zábavná a vzbudiť v nich záujem o otázky týkajúce sa vedy. Motivovať mladých ľudí k vedeckej kariére a štúdiu technických odborov a prírodných vied. Pútavým spôsobom prezentovať najzaujímavejšie javy v oblasti fyziky, chémie, biológie a iných prírodných a technických vied. Ako v škole i v centre vedy je snaha o to, aby sa návštevník niečomu priučil alebo skôr lepšie pochopil to, čo predtým len tušil na intuitívnej úrovni. Zábava tu nie je samoúčelná je to motivačný prvok a prostriedok k poznaniu. Úlohou centra vedy je aj zabezpečiť transformáciu aktuálneho vedeckého poznania do zrozumiteľnej podoby. Prepojenie základných vedeckých princípov a zákonitostí s ich využitím v reálnom živote. Pre našich žiakov to bol to super zážitok a bolo veľmi ťažké sa s jednotlivými exponátmi rozlúčiť. Zažili fyziku, chémiu, biológiu hravou interaktívnou formou. Super zážitok.

Tretím miestom, kde sme mali možnosť nasávať poznatky bola úžasná výstava Human Body. Na výstave sme spoznávali kostrový systém, svalstvo, reprodukčné orgány, dýchacie orgány, krvný obeh a ďalšie časti ľudského tela. Jednotlivé galérie boli doplnené veľkoplošnými obrazovkami s 3D animáciami a dokumentmi. Exponáty výstavy boli v rôznych pozíciách. K dispozícii sme mali odborného sprievodcu – študenta medicíny, ktorý neustále odpovedal na neskutočné množstvo zvedavých otázok našich žiakov.

Poznávanie sme ukončili návštevou výstavy Bioštýl, ktorej nosnými témami bola zdravá strava, duchovný rozvoj, alternatívne spôsoby liečby a mnoho iného zaujímavého.
Každého z nás, ktorí sme sa zúčastnili tejto zaujímavej exkurzie zaujalo niečo iné a dozvedeli sme sa mnoho nových zaujímavých informácií.
Exkurzia bola realizovaná vďaka Nadácii Volkswagen, Amavet-u a Ministerstvu spravodlivosti SR.
Ďakujeme za podporu a poznanie.

 

Čítať 1362 krát Naposledy zmenené pondelok, 16 október 2017 11:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!