pondelok, 07 máj 2018 14:15

Blízko Revúcej je miesto, kde vám stovky sysľov budú jesť z ruky Doporučený

Napísal(a) Mgr. Iveta Špaldová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Určite mnohí viete, že blízko Revúcej je miesto, kde vám stovky sysľov budú jesť z ruky. To miesto je pri vyvieračke pod hradom v lokalite Biele vody. Ochranári naučili tieto hlodavce to, že ľudia nie sú pre nich hrozbou. Preto sme krásny slnečný pondelok 30. apríla 2018 využili na to, aby sme pomohli vylepšiť prirodzené okolie sysľa pasienkového. Celý druhý stupeň plnil úlohy, ktoré nám nadelil environmentalista pán Ervín Hapl. Nielen prírodovedci, ale aj Zocháči sa naučili, ako udržať kolónie sysľa čo najprirodzenejším spôsobom. Sprostý somár? Na tento nezmysel zabudnite. Pasie sa tu deväť somárov, ktoré výrazne pomáhajú spásať lúky. Syseľ plní vodohospodársku úlohu tak, že vďaka jeho norám sa voda dostáva do podložia, kde sa udrží oveľa dlhšie. Naši deviataci sa ukázali ako

riadni siláci. Z dvoch umelo vytvorených jazierok vynášali balvany, ktoré majú slúžiť ako obydlia pre žaby a čmeliaky. Ôsmaci dostali nožnice a čistili lúku od rôznych kríkov, aby sa lepšie kosila.

Siedmačky a deviatačky zase ukázali, že hrable a práca s nimi im vôbec nie je cudzia a navyše to našim dievčatám veľmi pristalo. Pohrabali, čo sa dalo. Piataci spolu so šiestakmi ostali pri ohrade, kde do každej jamky ukladali semienka slnečnice.

Nikto nekritizoval, nesťažoval sa, že sa mu nechce robiť, nikto sa nikam neponáhľal, všetko tam bolo iné. Po tomto zážitku na Bielych vodách sa nedá inak, len dať palec hore za prípravu pre pána Hapla a našim pracovitým Zocháčom.

Mgr. Iveta Špaldová

 

Čítať 1733 krát Naposledy zmenené pondelok, 07 máj 2018 14:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!