sobota, 17 december 2016 10:54

Študenti z Tornale súťažili v 8. ročníku memoriálu maršála Malinovského v streľbe zo vzduchovky

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V predvečer oslobodenia mesta Tornaľa miestna ZO SZPB v spolupráci s RDM v Tornali a s podporou MÚ v Tornali, uskutočnili 16. decembra 2016 už VIII. ročník memoriálu maršála ZSSR Rodiona Jakovleviča Malinovského v streleckej súťaži zo vzduchovky. (Vojaci maršála Rodiona Jakovleviča Malinovského, veliteľa 2. Ukrajinského frontu spolu s rumunskými vojakmi oslobodili mesto Tornaľa 19.12.1944.)

 Súťaž otvoril predseda ZO SZPB v Tornali PeaDr. Marian Zelina, ktorý v krátkom preslove zdôraznil poslanie memorialu a dôvod, prečo sa tento memorial rozhodli v meste organizovať. Zdôraznil, že v dobe od 20.12.1944 do 15.1.1945 mal maršál R. J. Malinovský svoj štáb v meste Tornaľa v budove, kde teraz sídli Obvodné oddelenie PZ a na budove je inštalovaná aj pamätná doska a reliéf maršála Malinovského. Medzi hosťami privítali aj priameho účastníka protifašistického odboja žijúceho v Tornali, pána Artúra Soboňu.

Osobnosť maršála Malinovského v krátkej charakteristike predstavil člen Historicko-dokumentačnej komisie UR SZPB a predseda Oblastnej HDK v Rimavskej Sobote JUDr. J. Pupala. Zdôraznil, že oslobodením mesta skončilo utrpenie ľudí a hlavne prestali deportácie tzv. “židoboľševikov“. Fašisti iba z Tornale odvliekli do koncentračných táborov viac ako 650 obyvateľov, čo predstavovalo takmer 1/6 obyvateľov mesta. 

O popularite, ktorú si memoriál za 8 rokov získal, svedčí aj skutočnosť, že tri školy v rámci mesta Tornaľa postavili k súťaži po dve družstvá: Gymnázium Tornaľa, ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským a ZŠ - slovenská. Po jednom družstve postavili SOČ Tornaľa a Reedukačné centrum Tornaľa. V ôsmich trojčlenných družstvách, ktoré viedol pedagogický pracovník, štartovalo 24 súťažiacich. Zaujímavosťou je, že štyri družstvá mali v súťaži aj dievčatá. K streľbe, ktorú riadil tradične pán Štefan Puškáš, nastupovali všetci členovia družstva naraz a mali k dispozícií 2 x 5 výstrelov. 

Prvé miesto si vystrieľalo po prvýkrát v 8 ročnej histórii družstvo Reedukačného centra v zložení Ľuboš Lakatoš, Róbert Ruščin, Nikola Demeter s nástrelom 24 bodov z 300 možných. Na 2. mieste skončilo družstvo Gymnázia Tornaľa „A“ a tretie „A“ družstvo ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským.
V súťaži jednotlivcov zvíťazil Róbert Ország z „B“ družstva Gymnázia Tornaľa, na 2. mieste Róbert Ruščin a 3. miesto patrilo Ľubošovi Lakatošovi – obaja z RC Tornaľa. V súťaži dievčat zvíťazila Anna Pierzchalová z „A“ družstva, druhá bola Reka Hollóva z „B“ družstva maďarskej ZŠ a tretia Alžbeta Pupalová z „B“ dužstva Gymnázia Tornaľa.

Putovný pohár bude víťaznému družstvu odovzdaný počas kladenia vencov k pamätníku Červenej armády v deň oslobodenia mesta 19.12.2016.

Ceny pre víťazova v poradí na druhom a treťom mieste venovala ZO SZPB, MÚ Tornaľa a ročenky 2017 venoval ObV SZPB v Rimavskej Sobote. Osobitnou cenou pre všetkých súťažiacich bolo číslo Historickej revue č. 10/2016 z toho dôvodu, že obsahuje podrobnú dokumentáciu archeologického skvostu - pravekej mohyly vo Včelinciach. Bolo zaujímavé, že pri odovzdávaní tohto periodika nikto o tomto archeologickom klenote svetového významu, ani zo žiakov, ani pedagógov nevedel. Ďakujem redakcii Historickej revue aj touto cestou za jej darčeky, ktoré určite prehĺbia žiakom, ale aj dospelým vedomosti o našej dávnej minulosti.

Po skončení súťaže boli všetci súťažiaci aj s doprovodom pozvaní organizátorom súťaže na „poľovnícky perkelt“.
Za vydarenú akciu aj touto cestou ZO SZPB ďakuje predovšetkým pánovi PaedDr. Jozefovi Hrubejovi, Štefanovi Puškášovi a Alexandrovi Bockovi.

JUDr. Jozef Pupala


 

 

Čítať 2456 krát Naposledy zmenené nedeľa, 18 december 2016 22:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!