piatok, 25 máj 2012 17:56

Dlhoročných pestovateľov Kiwi majú aj v Rakovnici

Napísal(a) Dr. Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Kiwi. Pokusne sa už dlhé roky pestujú v rôznych oblastiach Slovenska. Niektorí majú úspechy, iní problémy s pestovaním. Dalo by sa povedať, že to preto, lebo je to netradičné ovocie.
Kiwi, iným názvom Actinídia, pochádzajú zo subtropických oblastí. U nás nemáme priaznivé podmienky na ich pestovanie. Aj napriek tomu sa mnohým darí vypestovať kvalitné plody.
V Rakovnici máme svojich dlhoročných pestovateľov. Podľa odhadu je ich asi toľko, koľko je prstov na jednej ruke. Sú dosť úspešní.
Toto teplé počasie spôsobilo, že začínajú kvitnúť. Rastlina má pekné kvetné púčiky. Z nich vyrastú biele, nenápadné kvety. Po opelení plody včas dozrejú. Z plodov sa tešia pestovatelia, ich rodiny...
Vzhľadom k tomu, že máme viacerých pestovateľov máme i rôzne druhy tohto nie bežného ovocia. Väčšinou sú hladkoplodé. O ich zbere pestovatelia vedia svoje, a preto rastline i plodom venujú náležitú pozornosť.
Pre návštevníkov tejto web stránky sme nafotografovali zopár záberov rastliny, púčikov i kvetov. Takto získate konkrétnejšiu predstavu o rastline. Plody každý pozná. I dnes ich kúpite v supermarketoch.
Text a foto Dr. Sabo

Čítať 2221 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!