×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/hencel/2
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/hencel/2
pondelok, 24 január 2011 16:53

Umelecký vzťah Štefana Burča ku Gemeru sa prejavuje aj v jeho filatelistickej tvorbe Doporučený

Napísal(a) admin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dr. Štefan BurčoNedávno sa v slovenskej tlači objavila takáto správa: „Dňa 15. októbra 2010 vydá Slovenská pošta dve poštové známky. Známky sú vydané v tradičnej emisii „Ochrana prírody“ a námetom je Muránska planina. V deň uvedenia známky sa uskutoční inaugurácia pod záštitou Správy Národného parku Muránska planina, Slovenskej pošty – POFIS, Mikroregiónu Muránska planina a mesta Tisovec. V Informačnom stredisku národného parku v Muráni bude v používaní i príležitostná pečiatka a zvláštna obálka s prítlačou s motívom symbolov Muránskej planiny (Muránsky hrad, hradné bralo Cigánka, Lykovec muránsky). Autorom pečiatky a kresby na obálke je Dr. Štefan BURČO.


A mne dnes ide práve o to meno, ktoré je v správe uvedené na záver textu – Dr. Štefan Burčo. Štefana som spoznal ešte za môjho pôsobenia v Rožňave pred vyše 30 rokmi. Už vtedy sa prejavil ako ambiciózny absolvent vysokej školy s mimoriadnym záujmom o výtvarné umenie. Po rokoch jeho záujem prerástol až tak ďaleko, že dnes ho poznáme ako umelca a ako odborníka, ktorý sa prejavuje aj medzi filatelistami, najmä vypracovaním umeleckých návrhov rôznych príležitostných pečiatok a obálok. Povedzme si niečo bližšie o ňom.

Štefan Burčo, pedagóg, výtvarník, cestovateľ, filatelista sa narodil 16.7.1947 v Dobšinej. Absolvent Pedagogickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Prešove, odbor výtvarná výchova pod vedením akademických maliarov J. Háka, Š. Hapáka, A. Gaja a I. Šafranka (1969). Doktorát z pedagogiky, psychológie a estetiky získal v roku 1984. Od roku 1969 pôsobil ako vedúci oddelenia estetiky v Okresnom dome pionierov a mládeže v Rožňave. V rokoch 1976-1990 ako riaditeľ tohto mimoškolského výchovno-vzdelávacieho zariadenia sa zaslúžil najmä o rozvoj telovýchovy, športu a turistiky, a to i založením TJ Elán.Dr. Štefan Brčo pod Mtterhornom Do odchodu do dôchodku v roku 2009 pôsobil i ako učiteľ a zástupca vedúceho odboru školstva v Rožňave. V tejto funkcii, najmä v spolupráci s Maticou slovenskou, inicioval čestné pomenovania škôl po významných osobnostiach Gemera. Z tohto obdobia je i jeho značná časť publikačnej činnosti, týkajúca sa pedagogiky, tvorivosti detí a regionálnej histórie (napr. Výpravy za poznaním, Malá vlastiveda povodia Slanej pre základné a stredné školy a i.). V oblasti výtvarnej tvorby sa venuje krajinomaľbe, ale najmä drobnej úžitkovej grafike. Je autorom desiatok návrhov na logá (napr. Nemocnica sv. Barbory v Rožňave), odznaky (zimné zrazy turistov), plagáty a ilustrácie (Vranová: Dvanásť mesiačikov). Viackrát samostatne vystavoval a na pedagogickom Chalupkovom Brezne získal najvyššie zlaté ocenenie. Je autorom návrhov na reliéf-medailón S. Tomášika na budove školy, reliéf Rozprávkové dedičstvo P. E. Dobšinského na budove Gemerskej knižnice v Rožňave. Jeho záľuba vo filatelii (pôsobil i ako funkcionár SZF) ho priviedla aj k navrhovaniu príležitostných poštových pečiatok. Medzi pozoruhodné patria najmä pečiatky k uvedeniu známok: Návšteva pápeža Jána Pavla II., P. Dobšinský, Kaštieľ Betliar, Muránska planina a i. Ako dlhoročný tajomník klubu turistov TJ Elán organizoval každoročné putovania po pohoriach Európy s výstupmi na najvyššie vrcholy. Doteraz spolu s rodinou precestoval takmer všetky štáty Európy. Za svoju činnosť bol viackrát ocenený rôznymi poctami a v roku 2009 i Cenou primátora mesta Rožňava - za významnú mimoškolskú pedagogicko-výchovnú prácu, za výtvarnú a grafickú návrhársku prácu, za rozvoj telovýchovného hnutia a filatelie v Rožňave.










Maj Gemer


{jcomments on}

Čítať 3750 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!