pondelok, 14 november 2016 15:33

Vitajte v kvetinárstve u pani Edity Bodnárovej v Gemerskej Polome

Napísal(a) D. Červenáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nežné púčiky kvetov, mnoho zelenej farby, prekrásna vôňa, sviežosť prírody, mnohofarebnosť, jednoducho lúka v predajni. K tomu si predstavte umenie aranžovať kvety a ženu, ktorá k povolaniu zdravotnej sestry svoj život zasvätila aj čaru nežnej rastliny, ktorá tak ako človek, pokiaľ nedostane starostlivosť a cit uvädne. Vitajte v kvetinárstve u pani Edity Bodnárovej v Gemerskej Polome.

Kvetiny netvoria len súčasť prírody, zvykli sme si, že kvetina pri akejkoľvek príležitosti vypovie za nás, nepotrebuje slová. Má dôležitú úlohu v citovom svete každého človeka, myslím, že u Teba zvlášť. Ako som už prezradila, sprevádzajú Ťa popri práci zdravotnej sestry.
Vždy som túžila podnikať aj v tejto oblasti, bol to môj sen (v súčasnosti aj potreba), priviedla ma k tomu láska k prírode a kvetom. Takto relaxujem - od ťažko chorých ku kvetom – dodávajú mi energiu a každodenné pohladenie.

Predpokladom dobrej práce je znalosť rastlinného materiálu: kvetín, zelene, suchého materiálu a hlavne mať talent a záujem o tvorivú činnosť. Príprava rastlín a ostatného materiálu pred výrobou samotného výrobku – kytice, aranžmán tvorí dôležitú súčasť tejto práce.
Práca s rastlinami v tejto oblasti je o to náročnejšia, že pracujem so živým a krehkým materiálom. Pred samotným aranžovaním je potrebné každú rastlinku patrične ošetriť, pripraviť potrebný materiál, až potom viazať. Dôležitým úkonom je aj spôsob uloženia jednotlivých druhov kvetov a samotné uskladnenie.

V staroveku rastliny využívali nielen na okrasu, ale aj ako životné symboly, stromy života a obetné predmety – napríklad venčenie nevesty myrtou. Aj dnes kvety tvoria súčasť ozdoby človeka – kvetinové ozdoby do vlasov, či na ruku, čelenky, diadémy, kvetinové náramky – sú žiadané aj u nás v obci?
Zatiaľ v našej obci takáto požiadavka nebola. Mne osobne je veľmi blízka a v súčasnosti veľmi moderná a zaujímavá práca s kvetinou.

gP9267093 bČlovek sa už oddávna snaží zlepšovať svoje bývanie, okolie a spríjemňuje si chvíle strávené so svojimi najbližšími, priateľmi. Neviem si predstaviť vhodnejší spôsob než využiť na akýkoľvek účel rastliny, kvety v podobe viazaných kytíc, rôznych viazaných alebo vypichovaných vencov, či girlánd.
Ponúkame viazanie kytíc na akúkoľvek príležitosť, aj svadobných kytíc, kvetináčové i suché ikebany, smútočné viazania. Ponúkame úpravy bohaté a pestré, ale aj strohé a jednoduché s uplatnením rôznych doplnkov, umelé kvety, darčekové predmety (sklo, porcelán), výročné poháre, blahoželania, hračky, sviečky, kahance, prírodný materiál a tiež črepové kvety.

Hovorí sa, že ruža je kráľovnou kvetín. Ruže patria bohyni Afrodite, oliva Aténe, vavrín Apolónovi, palmové listy Poseidonovi. V republikánskom Ríme charakterizovala ruža aj mužskú odvahu, neskôr sa stáva kvetinou lásky a osláv, vence z ruží sa nosili na osvieženie pri jedení a tancovaní. Dnes ruže patria medzi kvetiny, ktoré si udržali vážnosť. Úprava rastlinného materiálu, príprava zelene na viazanie s ružami vyžadujú um, zručnosť, ale hlavne znalosť, pretože je to rastlina krásna, no starostlivosť o ňu je náročná. Ak si domov prinesieme kyticu ruží a chceme sa z nej dlho tešiť, mali by sme poznať niekoľko zásad pri ich ošetrení.
Rada poradím: ružu je potrebné zastrihnúť do šikma; denne vymieňať vodu a poskytnúť im čerstvú; vázu s kvetinou by sme nemali umiestniť na priame slnko alebo k tepelnému zdroju.

Vstupná pozvánka pre kupujúceho je samotný výklad obchodu. Je to veľmi dôležitá súčasť a je tu vystavený tovar, ktorý by mal zaujať, upútať a vyvolať u predávajúceho túžbu kúpiť chcený, možno aj nechcený tovar. Teda buď priláka, no môže aj odlákať.
Je to tak, a preto náš výklad pravidelne meníme spoločne s mojou dcérou tematicky – Pamiatka zosnulých, Veľká noc, Vianoce, tiež sezónne podľa ročného obdobia.

Ikebany majú svoj pôvod v Japonsku. Je to krása v detailoch, symbolika. V súčasnosti sa využíva mnoho moderných prvkov, napr. kov, voľné aranžmány. Mnoho milovníkov kvetín obdivuje a možno by aj chcelo vlastniť ikebany do rôznych váz, závesných nádob, alebo vlastniť zaranžované ovocie, či zeleninu. Máš aj takéto požiadavky zo strany zákazníkov?
Máme aj takéto požiadavky. Vytvorili sme množstvo objednávok na prianie našich zákazníkov, veď náš zákazník - náš pán. Žiadané sú živé aranžmány v závesných nádobách (v letnom období) a ikebany do rôznych nádob.

Najmilšia kvetina?
Všetky, najmä podľa ročného obdobia.

V dnešných časoch nie je ľahké podnikať a tobôž nie v oblasti, kde tovar je krehký a náročný na starostlivosť, je to umenie. V našej obci sa občania nemusia za kyticou kvetín na akúkoľvek príležitosť náhliť do iného mesta, či obce - pokojne môžu využiť služby ponúkané pani Editou priamo v Gemerskej Polome. Ďakujem za čas venovaný tomuto rozhovoru a prajem mnoho zákazníkov, tvorivých nápadov a posledné slová nech vypovedia to ostatné: Marcus Aurelius („filozof na tróne“) v Piatej knihe Myšlienky k sebe napísal: „Zo všetkého na svete cti to, čo je najmocnejšie. Je ním to, čo všetko ovláda a čo všetko spravuje. Podobne aj v sebe cti to, čo je v tebe najmocnejšie, lebo je s oným súrodé. To, čo ovláda iných, je aj pri tebe a aj tvoj život sa ním spravuje.“

D. Červenáková

 

Čítať 2594 krát Naposledy zmenené utorok, 15 november 2016 08:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!