streda, 14 jún 2023 22:53

Umelec Roland Neupauer svojou autorskou výstavou Cellar vyzýva k diskusii Doporučený

Napísal(a) E.Hermélyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Roland Neupauer v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave, kultúrnym zriadením Košického samosprávneho kraja, prináša výstavu s názvom Cellar. Prvotný motív výstavy je prostý – upozorňuje na bagatelizovanie racionálnosti človeka v technokratickej dynamickej spoločnosti, v neistom svete plnom konfliktov. Ako hlavné posolstvo výstavy autor pomenúva deštrukciu človeka pre jeho vlastnú nevedomosť o súčasnom stave v spoločnosti.
Roland Neupauer má k človeku pesimistický postoj. Hovorí, že človek vymyslel konzum, aby uspokojil svoje potreby, ale prevláda v ňom ego, ktoré nikdy nebude ukojené matériou.

Do akej miery sa však dá pokračovať v tomto bezcieľnom uspokojovaní? Autor výstavou hovorí, že človek je unudený a unavený z toho, že nepozná autentické veci, žije v tmavej pivnici. Navrhuje, aby sme boli dôslednejší a precíznejší v každodennej realite, a aby sme si svoje sebauvedomenie v realite budovali najprv vzťahom k samým sebe, ale i k svojmu okoliu.

Pimage003ôvodne sa autor tejto výstavy venoval expresionizmu. V súčasnom období jeho tvorba predstavuje spleť geometrickej maľby na plátne, kde sa miestami objavujú figúry. Jeho tvorba odráža zrušenie akýchkoľvek konvencií. Dôraz kladie na materiály a štruktúry, ktoré sú na plátne rôznorodé. Návštevník si dokáže nájsť vzťah rýchlejšie k umeniu, ktoré vie definovať. Abstraktná tvorba človeku stále zostáva cudzia, pretože v nás vyvoláva neurčitosť a hmlistosť. Roland Neupauer nás vyzýva k diskusii s ním. Ako autor výstavy dodal: ,,Je to komunikácia, kedy dávam otázku a očakávam odpoveď. Človek túto moju otázku skrze obrazy buď vníma alebo nevníma.“

Vaše odpovede budeme netrpezlivo očakávať 28. júna 2023 o 17:00 hod. na slávnostnej vernisáži v Andrássyho obrazárni v Krásnohorskom Podhradí. Výstava potrvá až do 31. augusta 2023.

 

Erika Hermélyi Gecelovská

 

Čítať 310 krát Naposledy zmenené streda, 14 jún 2023 23:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!