utorok, 20 jún 2023 09:22

Pripravili detské letné aktivíty pod názvom MÚZEUM AKO HO (NE)POZNÁŠ Doporučený

Napísal(a) M. Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rimavská Sobota, 19. 06. 2023 – Gemersko-malohontské múzeum pripravilo 3. ročník detských letných aktivít pod názvom MÚZEUM AKO HO (NE)POZNÁŠ. Aktivity sú určené deťom vo veku od 9 do 12 rokov. Realizovať sa budú v termíne od 10. do 14. júla 2023 od 8.00 hod. do 15.00 hod. Maximálny počet účastníkov je 14. Poplatok za jedno dieťa je 100 eur. Pre deti je pripravený bohatý program, ktorý bude každý deň zameraný na inú tému. Rodičia môžu deti prihlásiť do 23. júna 2023 (kontaktná osoba: PhDr. Elena Lindisová , 047/5632741)). Programová skladba detských letných aktivít korešponduje so skladbou zbierkových fondov múzea a tiež s koncepciou stálej expozície. Obsiahnuté sú témy z vedných odborov – prírodné vedy, archeológia, história, história umenia, etnológia, knihovníctvo. 

Počas piatich dní sa deti vyberú po stopách histórie, archeológie, prírody, umenia a ľudových tradícií regiónu Gemer-Malohont. V rezbárskej dielni sa pod vedením Majstra ľudovej umeleckej výroby Ladislava Hedvigiho naučia požívať rytý geometrický ornament, ktorým sa zdobili drevené kyjatické hračky. Navštívia archeologický pamätník kyjatickej kultúry v obci Kyjatice, kde si deti s archeológom múzea vyskúšajú vyhľadávanie a odkrývanie improvizovaných archeologických nálezov. S biologičkou múzea sa naučia spoznávať a rozlišovať naše druhy živočíchov podľa vzhľadu, zvukových prejavov a stôp. V rámci animačného programu Som kronikár sa deti zahrajú na kronikára a počas návštevy Knižnice Mateja Hrebendu sa „vžijú“ do kože nevidiaceho a zoznámia sa s braillovým písmom. V rámci „oživenej histórie“ k výstave Legendárne priateľstvá Petőfiho si vypočujú príhody prostého človeka o tom, ako stretol básnika Petőfiho v Rimavskej Sobote. Deti sa môžu tešiť aj na vychádzkovú jazdu na koči historickou časťou mesta Rimavská Sobota so sprievodným slovom.

Tohtoročné letné aktivity sú venované aj Roku nástennej maľby. S deťmi sa vyberieme po stopách stredovekých fresiek v gotických kostoloch v Rimavskej Bani, Rimavskom Brezove a Kyjaticiach. V tvorivej dielni si vyrobia drevený obrázok inšpirovaný kazetovými stropmi z kostolov Gotickej cesty.

Cieľom letných aktivít je získať priaznivcov múzea z radov mladej generácie, prehĺbiť vzťah mládeže k múzeu ako inštitúcii, k regionálnej histórii a jej hodnotám, ako aj ku kultúrnemu dedičstvu.

Mgr. Martina Oštrom Mareková

(lektorka, PR-referentka, kultúrno-výchovná referentka)

Čítať 320 krát Naposledy zmenené streda, 21 jún 2023 12:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!