utorok, 20 jún 2023 11:40

Osobnosti v kresbe * Výtvarný workshop s rómskou výtvarníčkou Šarlotou Bottovou Doporučený

Napísal(a) Ľ. Pulišová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rimavská Sobota, 19. 06. 2023 - 27. júna 2023 o 16.00 hod. sa v priestoroch Gemersko-malohontského múzea uskutoční výtvarný workshop s názvom Osobnosti v kresbe.
To, ako správne nakresliť a vytieňovať portrét grafitovými ceruzkami si môžu návštevníci vyskúšať pod vedením rómskej výtvarníčky Šarloty Bottovej z Hnúšte pri tvorbe portrétu vybranej známej osobnosti. Podujatie je súčasťou výstavy Šarlota Bottová. Rómski spisovatelia – ako ich vidím ja, ktorá bola verejnosti sprístupnená 12. apríla 2023. Podujatie je vhodné pre dospelých a deti od 10 rokov. Každý účastník si domov odnesie darček. Vstupné je 1 euro.
 

2023 06 27 Osobnosti v kresbe PLAGÁT Šarlota Bottová (1989) je talentovaná, ktorá žije a tvorí v Hnúšti. Napriek tomu, že sa výtvarnému umeniu venuje ako samouk, jej diela si vďaka precíznemu prepracovaniu našli mnoho priaznivcov. Keďže nenavštevovala školu s umeleckým zameraním, väčšinu teoretických poznatkov čerpá z odbornej literatúry, internetu a z nadobudnutých skúseností.

Šarlota Bottová sa v rámci výtvarného umenia venuje najmä kresbe portrétov. Namaľovala ich už takmer dvesto, pomerne veľké množstvo na objednávku, no postupne, s rastúcim záujmom verejnosti, aj pre potreby výstav. Svoje diela vystavovala napríklad v Prahe (2016), na výstave amatérskych rómskych umelcov AraArt, v Košiciach (2017), v Hnúšti (2017), v Rimavskej Bani, v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote (2020, 2023), v SNM – Múzeu kultúry Rómov na Slovensku v Martine (2022). Pri svojej tvorbe využíva techniku kreslenia grafitovými ceruzkami, pastelom, akrylovými farbami, pričom jeden obraz pre ňu znamená hodiny práce. Venuje sa kresleniu známych osobností spoločenského, kultúrneho i politického života z domáceho, či zahraničného prostredia, no i bežných ľudí zo svojho okolia. Jej cieľom je na portréte zachytiť emócie a zároveň čo najvernejšie zobraziť podobu osobnosti. Viaceré jej práce boli uverejnené na titulnej strane kultúrno-spoločenských novín Rómov na Slovensku Romano nevo ľil.

 

Mgr. Ľudmila Pulišová
(etnologička)

 

Čítať 272 krát Naposledy zmenené utorok, 20 jún 2023 11:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!