piatok, 09 august 2024 13:07

Gemerský folklórny festival v Rejdovej bude tento rok patriť svadobným tradíciám Doporučený

Napísal(a) TASR
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Jubilejný 50. ročník Gemerského folklórneho festivalu v Rejdovej (okres Rožňava) bude patriť svadobným tradíciám. Téme bude prispôsobená dramaturgia trojdňového festivalu i sprievodné aktivity.

Organizátori Gemerského folklórneho festivalu v Rejdovej sa rozhodli venovať svadbe ako najbohatšiemu prejavu ľudovej kultúry.  "Tradičná svadba na Slovensku aj v našom kraji mala mnoho podôb. Trvala niekoľko dní a nezaobišla sa bez množstva zvykov, obradov, magických úkonov, lahodného jedla a hlavne rezkej muziky, spevu a tanca. Hoci univerzálny typ tradičnej slovenskej svadby neexistuje, svadba v Rejdovej návštevníkov počas troch dní zavedie do fascinujúcej atmosféry zvykov typických pre túto obec a región Gemera," skonštatoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Dramaturgia festivalu bude postavená na tradičných zvyklostiach, ktoré obsahovali predsvadobné obdobie, prípravy, zálety, rozlúčku, sobáš či svadobnú hostinu. Svadobné tradície sa objavia v scénických programoch  Pred svadbou, Pozivaňa na svadbu a Cestou na sobaš, ale budú aj súčasťou sprievodných aktivít, tvorivých dielní, výstav či regionálnej gastronómie.   

"Mimoriadne náš teší, že naše pozvanie prijali aj Slováci zo Srbska, ktorí s etnologičkou pôvodom z Báčskeho Petrovca Annou Medveďovou pripravili Vojvodinský dvor. Okrem zaujímavých predsvadbových aktivít predstaví etnológ Patrik Rago svadobný odev zo Selenče, ale aj výrobu typickej selenčskej party. Samozrejme, nebudú chýbať ani insitní maliari z Kovačice či ochutnávky regionálnych špecialít," priblížila riaditeľka GOS Helena Novotná.         

Gemerský folklórny festival, ktorý sa v Rejdovej uskutoční od 22. do 24. augusta, sa bude rovnako ako po minulé roky konať na rôznych miestach. Dejiskom podujatia bude priestor pri kostole, rejdovské dvory či drevenica Chiška u Kriški. Pre festival sa prvýkrát otvorí aj farská záhrada a čiastočne vynovená takmer 300-ročná budova starej fary. Smädní a hladní hostia sa zároveň v tomto areáli môžu aj občerstviť, podávať sa bude aj  župné pivo v oddychovej  zóne Košického samosprávneho kraja. Nebudú chýbať ani obľúbené remeselnícke, spevácke, gastronomické či detské dvory, tanečné domy a samozrejme ani výnimočné folklórne zoskupenia a hostia, ktorí počas uplynulých ročníkov festivalu zanechali u divákov mimoriadne silné zážitky. Piatkové a sobotňajšie programy ukončia svadobné tancovačky so špičkovými ľudovými kapelami Muzičkou,  Sajó Bandou a Pokošovcami.

V sobotu 24. augusta sa návštevníci môžu dopraviť na rejdovskú svadbu aj špeciálnym Gemerským expresom z Košíc. Cestovný poriadok, lístky a ďalšie informácie sú zverejnené na webe Detskej železnice.

Gemerský folklórny festival patrí k najstarším folklórnym podujatiam v Košickom kraji i na Slovensku. Každoročne ho organizuje Gemerské osvetové stredisko a obec Rejdová. Podujatie finančne podporili Fond na podporu umenia a KSK.

Organizátori festivalu pripravili bohatý program a návštevníkov naň srdečne pozývajú.

 

TASR a GOS

 

Zdroj:

https://obecne-noviny.sk/clanky/folklorny-festival-v-rejdovej-bude-tento-rok-patrit-svadobnym-tradiciam

https://www.gos.sk/novinky/svadba-v-rejdovej

 

Čítať 62 krát Naposledy zmenené nedeľa, 11 august 2024 00:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!