štvrtok, 02 január 2014 20:21

Doba bronzová na území historického Novohradu a Gemera-Malohontu bude prvou výstavou v novom roku

Napísal(a) Mgr. Martina Mareková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Na rok 2014 pre návštevníkov Gemersko-malohontského múzea pripravili niekoľko zaujímavých výstav. Prvou bude archeologická výstava Doba bronzová na území historického Novohradu a Gemera-Malohontu, ktorú sprístupníme 20. januára 2014. Počas roka sa môžete tešiť na 12 zaujímavých zbierkových predmetov, ktoré budeme postupne predstavovať v rámci tzv. predmetu mesiaca. Počas januára sú vystavené mosadzné svietniky používané počas židovských náboženských obradov. Z podujatí nebude chýbať obľúbená májová Noc v múzeu. Do 31. januára 2014 môžete obdivovať insitné umenie kovačického maliara Pavla Cicku, ktorého diela sú súčasťou zbierok múzeí a galérií po celom svete. V jeho tvorbe dominujú pohľady na kovačický chotár, polia, ročné obdobia, vinohrady, ktoré dopĺňajú svojrázne postavičky znázornené pri práci alebo vo chvíľach oddychu. Medzi najobľúbenejšie patria výjavy z pobrežia rieky, rybolov, znázorňovanie jesenných poľných prác, vinohradníkov a dedinských muzikantov. Všetky vystavené diela sú predajné. Snehom zahalenú prírodu, vzácne aj bežné druhy vtákov, cicavcov, hmyzu a rastlín môžete obdivovať na fotografiách Revúčana Maroša Detka, ktorý

sa zameriava najmä na faunu a flóru Muránskej planiny a jej okolia. Vystavený je i cyklus fotografií Tatranský príbeh, ktorému bola udelená Cena poroty v súťaži Poľovníctvo vo fotografii vo Svätom Antone. 

Pre tých, ktorí nás nestihli navštíviť v starom roku sme do 31. januára 2014 predĺžili výstavu Dámska meštianska móda v 19. storočí. Do 15. januára sa na výstave Kvet dozviete, prečo kvety voňajú, čo im dodáva farbu, ktoré kvety sú bežnou súčasťou nášho jedálneho lístka i to, ako sa kvety podieľajú na vzniku alergií. Jednou zo zaujímavostí výstavy je herbár Jána Fábryho, prvého riaditeľa múzea, kde vylisované rastliny pochádzajú z rokov 1851 - 1899. Výstava je doplnená o ukážky kvetinových zátiší a predmetov, na ktorých dominuje motív kvetov - ľudový odev, výrobky hrnčiarov, sklárov, rezbárov a kováčov, úžitkové a dekoračné predmety z 18. a 19. storočia a komorová kachlica nájdená počas archeologického výskumu v Hodejove.

Mgr. Martina Mareková 

 

rs 9-ramenny-svietnikrs 7-ramenny-svietnik

Čítať 3364 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!