×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/hrad/vystava
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/hrad/vystava
pondelok, 21 september 2015 10:18

Krása výrobkov rožňavskej kameninovej manufaktúry na výstave

Napísal(a) Sylvia Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv kamenina 01aV rámci Dní mesta Rožňava a Dní európskeho kultúrneho dedičstva sa v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave vo štvrtok 17. septembra 2015 slávnostne otvorila výstava s názvom Poézia kameniny. Výstavu otvoril Mgr. Pavol Lackanič, riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave. Autorka výstavy, Sylvia Holečková, v svojom príhovore oboznámila prítomných s históriou kameninovej manufaktúry v Rožňave i so samotnou výstavou. K spestreniu vernisáže prispeli pán Ferenc Ambruš s krátkou poviedkou o zakladateľovi manufaktúry Jánovi Hoffmannovi a žiaci Základnej umeleckej školy v Rožňave s kultúrnym programom.
Výstava Poézia kameniny prezentuje pestrosť, krásu a rôznorodosť výrobkov rožňavskej kameninovej manufaktúry, ktoré sú výsledkom šikovnosti, nápaditosti, umu a vkusu jej vtedajších zamestnancov a poskytuje stručné informácie o jej histórii. Výstavu vhodne dopĺňajú silueta Jána Hoffmanna v životnej veľkosti a informácie z regionálnej historickej tlače Rozsnyói Híradó z rokov 1912 a 1913, z ktorých sa dozvedáme o nadobudnutí rožňavských kameninových výrobkov do zbierok vtedajšieho Mestského múzea v Rožňave. Záver výstavy je venovaný kameninovým výrobkom

pravdepodobne vyrobeným v Rožňave a ukážke výrobkov ďalšej gemerskej manufaktúry na výrobu kameniny, založenej v roku 1823 v Muráni.

Rožňavská kameninová manufaktúra, po manufaktúre na spracovanie kože založenej v roku 1782, v poradí druhá v Rožňave, bola založená v roku 1810. Manufaktúru založil Ján Hoffmann, rodák z Budína, v objekte na vtedajšej Čučmianskej, dnes Hrnčiarskej ulici. Do roku 1845 bola v rodine svojho zakladateľa, potom ju spravovala akciová spoločnosť. Vo vedení podniku sa vystriedali Štefan Mattyassovsky, Imrich Szontágh, Alexander Dubrovszky, Jakub Weinstein a Fabián Groszmann.
Najväčší rozkvet dosiahla manufaktúra pod vedením Imricha Szontágha. Jej najvýznamnejšie obdobie spadá do rokov 1851 – 1854. Podľa údajov košickej obchodnej komory prestala vyrábať v roku 1905. 
rv kamenina 04rv kamenina 02rv kamenina 05rv kamenina 01rv kamenina 03Rožňavská kameninová manufaktúra opierala svoju výrobu o suroviny z neďalekého okolia. Sortiment jej výrobkov bol pomerne bohatý, ich originalitu zabezpečovala slepá značka, známe sú štyri. V najväčšej miere, mimo regionálnych trhov, sa rožňavské výrobky predávali v Budapešti a Debrecíne. Najväčší záujem bol o taniere rôzneho druhu. Na zdobenie sa najčastejšie používali farby modrá, červená, zelená a hnedá. Svoju výrobu manufaktúra orientovala na meštianske domácnosti, neskôr, v snahe udržať sa na trhu čo najdlhšie, začala vychádzať v ústrety vidieckemu vkusu. 
Na výstave sú prezentované zbierky Baníckeho múzea v Rožňave, Východoslovenského múzea v Košiciach, Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote a predmety zo súkromných zbierok. 
V priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave bude výstava sprístupnená do 23. októbra 2015.
Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave
autorka výstavy

 

Čítať 1951 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!