štvrtok, 31 október 2013 10:26

Už je Mitra, aj po Mitre...

Napísal(a) Ing. Miroslava Kubaliaková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

To je názov ľudovej piesne, v ktorej sa spieva o ukončení pastierskej sezóny, rovnako ako tomu bolo aj počas uplynulej soboty 26. októbra 2013 na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach, kde sa konal druhý ročník podujatia Slovenské mitrovanie.
Mitrovanie alebo valaské hody či sviatok ovčiarov sa viaže k 26. októbru na deň sv. Demetera alebo Mitra, kedy sa končí pastierska sezóna. Bačovia a valasi sa v tomto období vracali do dedín, v kostole obetovali syry a po vyúčtovaní sa s majiteľmi oviec sa zúčastnili spoločnej hostiny. Práve na tento takmer zabudnutý zvyk nadväzuje podujatie Slovenské mitrovanie, počas ktorého boli pre návštevníkov podujatia pripravené ukážky prác na salaši, hudba a tance valaskej kultúry, výstava a ďalšie sprievodné aktivity.
Lákadlom bola aj vôňa a skvelá nálada, ktorá sa šírila v okolí ôsmich súťažných družstiev z celého regiónu. Tie si zmerali sily vo varení baraních špecialít, čím zároveň prezentovali rôzne spôsoby spracovania baranieho mäsa.V ponuke súťažných jedál prevládal baraní perkelt, kapustnica, guľáš a plnené pečené rebrá s rôznymi prílohami, s ktorými zvíťazilo družstvo Kokavskí gurmáni.

Druhé v poradí skončili dôchodkyne z Hrachova a tretie miesto získali Havrany z Lukovíšť.
Celkovú atmosféru počas dňa dotvárali heligonkári Jaroslav Petrinec, Andrej Kamenský, Ján Kožiak a Ľubomír Zvara, ku ktorým sa v záverečnom kultúrnom programe pridali folklórne súbory Vepor z Klenovca, Kokavan z Kokavy nad Rimavicou, Rimavan z Rimavskej Soboty, Laznícky výber a Mladosť z Banskej Bystrice, ako aj fujaristi z Kotošky a Dušan Ceber. Bodkou za podujatím bolo posedenie a voľná zábava pri ľudovej hudbe FS Vepor z Klenovca, ktorou sa ukončilo dvojdňové vzdelávacie a propagačné podujatie Slovenské mitrovanie. Jeho cieľom bolo spropagovať tradičné ovčiarstvo, život na salaši, zvykoslovie, hudobný a tanečný folklór našich predkov z tejto oblasti, čo sa nám vďaka všetkým spoluorganizátorom, dobrovoľníkom a účinkujúcim podarilo. Naše poďakovanie patrí aj mediálnym partnerom podujatia - Rimava.sk a RTVS - Rádio Regina Banská Bystrica za intenzívnu propagáciu podujatia.
Hlavným organizátorom podujatia bola Miestna akčná skupina MALOHONT a Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce v spolupráci s odborným garantom, ktorým bola Katedra životného prostredia Fakulty prírodných vied UMB Banská Bystrica. Spoluorganizátorom výstavy konanej v mlyne bolo Gemersko - malohontské osvetové stredisko Rimavská Sobota a Občianske združenie OZVENY Hrachovo. Autorom myšlienky podujatia je etnológ a andragogik PhDr. Ivan Murín, PhD. z UMB Banská Bystrica v spolupráci s manželmi Stanislavou a Jaroslavom Zvarovcami z Klenovca.
Podujatie finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR a Banskobystrický samosprávny kraj. Časť aktivít bola spolufinancovaná z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka v rámci Programu rozvoja vidieka SR 2007 - 2013, opatrenie 4.3 Chod MAS.
Ing. Miroslava Kubaliaková,
manažérka MAS MALOHONT

Poďakovanie účinkujúcim a dobrovoľníkom:
- dobrovoľníkom MAS - Oľge Maciakovej, Gejzovi Hákovi, Ivanovi Vargovi, Štefanovi a Ivke Horváthovcom, Ingrid Palatinusovej, Arlete Kovácsovej, Gabike Medveďovej, Jarkovi Zvarovi, Miške Muránskej
- Petrovi Juhaniakovi za ukážku strihania oviec a Mariánovi Jakabšicovi za zaháňanie oviec
- Petre Pajasovej, Danke Spodniakovej a Elene Bútorovej za ukážku výroby syrov
- Ľubke Žilkovej, Martinovi Felbabovi a Jánovi Fottovi za ukážku spracovania ovčej vlny
- Samuelovi Dovalovi za ukážku opracovania ovčej kože
- Michalovi Dovalovi za ukážku výroby lubových košíkov
- Ľubošovi Majanovi za ukážku výroby bičov
- Eve Dolinajovej za ukážku výroby bábik zo šúpolia
- Jánovi Maciakovi, Jozefovi Švantnerovi a Ondrejovi Šufliarskemu za prezentáciu svojich drevených a kožených výrobkov
- Milanovi Stierankovi, Milanovi Katreniakovi, Ľubošovi Majanovi, Jánovi Fottovi a Jánovi Maciakovi za zapožičanie výrobkov na výstavu
- dobrovoľníkom a zamestnancom Salaša pod Maginhradom
- folklórnym súborom, heligonkárom, fujaristom a sólistom
- súťažným družstvám - Hrachovianky, Trio Vareška z Čerenčian, MMJO Mikroregión Rimava a Rimavica, Kokavskí gurmáni, Folkloristi z OZ RODON Klenovec, DFS Mladosť z Klenovca, Havrany z Lukovíšť a Kokavská ambasáda Zvolen

 

Čítať 3083 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!