štvrtok, 14 marec 2013 19:32

Veľká noc už klope na dvere - je čas chystať sa Doporučený

Napísal(a) Dr. Jozef Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Veľká noc už klope na dvere. Je čas chystať sa. Muži, ženy, deti, chlapci, dievčatá. Ženy rozmýšľajú nad dobrotami, chutným jedlom, zákuskami.... Chlapci po obchodoch zháňajú voňavky, korbáče. Dievčence maľujú vajíčka. Práce  je dosť. Všetko sa robí pre radosť, potešenie.
Zaujímalo nás čo všetko dokážu urobiť naše ženy, akú majú zručnosť. V Rakovnici sme navštívili rodinu Fábianových, ktorí majú štyri vnúčatá. Z toho jeden chlapec a tri dievčatá. Pani Anna sa už 10 rokov venuje

maľovaniu kraslíc a vedie k tomu aj vnúčatá.
Základom je prázdne, vyfúknuté vajíčko. To sa najprv vyčistí, vybieli savom. Potom nasleduje madeirovanie čiže brúsenie dier, alebo iných tvarov. Následne sa vajíčko natrie základnou farbou- acrylovou. Nalakuje.  Nakoniec prichádza voskovanie pri ktorom sa vytvárajú jednofarebné, alebo rôznofarebné vzory.  Výsledok je úžasný. Je na čo sa pozerať, čím sa pokochať.
Zaujímavé je aj zariadenie, ktoré používa. Má vlastný vynález na roztopenie voskoviek. Náradie na nanášanie vosku, je jednoduché. Základom je ceruzka a na nej špendlík. Podľa veľkosti hlavičky sa robia úžasné vzory.
Ponúkame vám zopár záberov z toho, čo pani Anna na tieto veľkonočné sviatky pripravila. Možno vás to bude inšpirovať.
Text a foto: Dr. Jozef Sabo



{jcomments on}

Čítať 2425 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:02

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!