utorok, 27 október 2015 10:52

Kovačická trojka opäť v Gemersko-malohontskom múzeu

Napísal(a) Mgr. Martina Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

"Kovačická trojka“ je názov zoskupenia troch renomovaných insitných maliarov – Pavel Hajko a Pavel Cicka z Kovačice a Martin Markov z Padiny. Všetci sú členovia Galérie insitného umenia v Kovačici, kde v roku 2000 vznikol impulz zoskupiť sa do tejto formácie. Nanešťastie, 21. januára 2013 „Kovačickú trojku“ navždy opustil Martin Markov. Aj napriek tejto strate si zoskupenie ponechalo svoj názov a naďalej sa prezentuje na výstavách doma i v zahraničí.
Výstavy insitných umelcov z Kovačice majú v Gemersko-malohontskom múzeu viacročnú tradíciu a stretávajú sa s veľkým úspechom. Prvá výstava sa konala v roku 1990 a dnes je to už v poradí ich šiesta výstava. Tento rok múzeum predstaví tvorbu kovačických insitných maliarov Pavla Hajka a Pavla Cicku. Vernisáž výstavy sa uskutoční 4. novembra (streda) 2015 o 14:00 hod. v priestoroch múzea. Vystavené diela sú predajné.

Kovačica, obec ležiaca v juhovýchodnej časti Vojvodiny v Srbsku, je metropolou insitného umenia. Toto umenie sa vyznačuje prirodzenosťou, jednoduchosťou, nevinnosťou, spontánnosťou. Tvorba insitných maliarov má svoju osobitú výtvarnú logiku, ikonografiu a farebnosť, ktorá je vždy veľmi živá a pestrá.

Pavel Hajko (1952) a Pavel Cicka (1961) sa narodili v Kovačici, kde dodnes žijú a tvoria. Sú členmi Galérie insitného umenia v Kovačici. Svoju, oku a srdcu nezabudnuteľnú tvorbu, prezentujú spoločne ako „Kovačická trojka“, aj napriek strate tretieho člena. Pavel Hajko sa vyučil za tesára a Pavel Cicka za poľnohospodárskeho strojníka, ale viac im učarovalo maľovanie na plátno, ktorému sa dodnes venujú. Hoci nikdy neštudovali výtvarné umenie, ich diela pozná celý svet, od Srbska po Ameriku. Na prvý pohľad by sa Vám zdali insitné maľby rovnaké, veselé a plné farieb, ale nie. Každá maľba v sebe nesie rukopis svojho tvorcu.
V tvorbe Pavla Cicku dominuje krajinomaľba s hlbokým horizontom, v popredí ktorého sa vynímajú ľudia, pracujúci alebo oddychujúci v tieni pod stromom a v pozadí vidieť kovačický kostol so svojou vežou. Medzi obľúbené patria výjavy z pobrežia rieky, rybolov, znázorňovanie jesenných poľných prác a dedinských muzikantov. Okrem ľudí maľuje aj kone, ktoré síce znázorňuje ako pomocníkov ľudí, ale už nie zapriahnuté, ale slobodne a voľne pracujúce, ich silu využívanú na pomoc ľuďom zdôrazňuje dokonalou stavbou tela, výraznými kosťami a svalmi. Pre jeho olejomaľby je charakteristický čistý a hýrivý kolorit.
Pre tvorbu Pavla Hajka je charakteristická dramatickosť a napätie. V jeho olejomaľbách prevláda červená farba v odtieňoch jasnočervenej a žiarivočervenej. Ústredným motívom jeho malieb je kohút, zobrazovaný v dvoch podobách. Ako mužský symbol, stelesnenie pohlavnej žiadostivosti a hašterivosti, stojaci v popredí idylickej dediny s kostolnou vežou, kde z rovinatej krajiny vyčnievajú obrysy nahého ženského tela, ktoré predstavuje plodnosť zeme a lásku k mužskému princípu - kohútovi. Druhá podoba je kohút spievajúci na plote, ku ktorému sa z kríka prikráda smrť v podobe krásnej líšky, na ktorej jedine otvorená čeľusť a ostré zuby pripomínajú, že striehne na kohúta s cieľom zabitia. Pavel Hajko patrí k umelcom, ktorí prekročili vo svojej tvorbe hranice napodobňovania idealizovanej skutočnosti a vďaka svojej fantázii vybudoval svoj umelecký svet.
Tlačovú správu pripravila: Mgr. Martina Mareková, GMM

 

Čítať 5975 krát Naposledy zmenené utorok, 27 október 2015 11:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!