pondelok, 26 október 2015 16:23

Zbierkový fond Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote obohatili aj vyrezávané plastiky z dielne rezbára Juraja Mertuša z Gočova

Napísal(a) Mgr. Ľudmila Pulišová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V rokoch 1981 a 2012 obohatili zbierkový fond Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote vyrezávané plastiky z dielne rezbára Juraja Mertuša z Gočova. Spolu s plastikami, zachytávajúcimi pracujúci a zabávajúci sa dedinský ľud, sa v múzeu nachádza aj súbor fotografií, dokumentujúcich rezbára pri práci. Od 2. novembra 2015 si ukážku plastík a fotografií rezbára Juraja Mertuša môžete pozrieť v stálej expozícii múzea v rámci novembrového predmetu mesiaca. 
Ing. Juraj Mertuš (1925 – 1994) sa narodil v obci Gočovo. Po štúdiách pracoval ako zootechnik na miestnom družstve, neskôr ako rezbár pre Komunálne služby v Dobšinej. Vzťah k práci s drevom získal od svojho otca - tesára, ktorému už v mladosti pomáhal.

Juraja Mertuša vždy fascinovali životné osudy gemerského zbojníka Michala Vdovčíka, ktorého podobu spolu s členmi jeho družiny zachytil na viacerých drevených plastikách. Postupne prešiel k tvorbe plastík jednoduchých dedinských ľudí zobrazených pri práci a zábave. Zobrazujú napríklad nočného strážnika – vartáša, pastierku, ženu pri pradení, tanečníkov, či píšťalkára. Pri pohľade na ne je zrejmý vzťah tvorcu k rodnému regiónu a ľuďom v ňom žijúcich. Sú zhotovené najmä z orechového a lipového dreva. Autor sa pri tvorbe plastík snažil zachytiť všetky detaily, a tak je možné na viacerých vidieť napríklad i prvky gočovského ľudového odevu. Je zjavné, že pri ich výrobe rezbár zúročil svoje vedomosti o tradičnej kultúre rodnej obce, ktoré získaval niekoľko rokov.
Okrem výroby drevených plastík sa Juraj Mertuš venoval aj tvorbe detských zvukových hračiek, ako kukučka, štebotka, piždik, ktoré už boli takmer zabudnuté. Za túto prácu, hľadanie pôvodných foriem zvukových nástrojov Gemera, získal v roku 1984 cenu Dr. Ladislava Lenga.
Tlačovú správu pripravila: Mgr. Ľudmila Pulišová

 

Čítať 3865 krát Naposledy zmenené sobota, 14 november 2015 17:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!