utorok, 10 november 2015 17:39

Sprístupnili panelovú výstavu "Po stopách Rákócziho"

Napísal(a) Martin Kováč a Csaba Urban
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv rakoczi 1bPodvečer 4. novembra 2015 sa v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave otvorili panelovú výstavu pod názvom Po stopách Rákócziho a kuruckých vojsk. Autorom tejto putovnej výstavy je Košický občiansky klub pod vedením pani Ildó Palenčárovej, ktorá samotnú výstavu aj otvárala. Výstava vznikla za podpory maďarskej organizácie Nemzeti Kulturális Alap, nadácie pre podporu rozvoja kultúry Maďarov doma i v zahraničí. Hostí privítal krátkym príhovorom riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič. Medzi hosťami bol aj generálny konzul Maďarska v Košiciach Szesztai Ádáma, ktorý si na otvorenie výstavy pripravil príhovor v maďarskom aj slovenskom jazyku.

V príhovore sa snažil nájsť paralely medzi Rákócziho povstaním, maďarským povstaním v roku 1956 a dneškom. Poukázal na momenty z minulosti, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvňujú aj našu budúcnosť  i to, prečo je dôležité obzrieť sa aj späť, ak sa chceme pozerať dopredu. Príhovory sa niesli v odbornom duchu, ale boli zrozumiteľné aj pre laickú verejnosť. Vernisáž sa niesla v priateľskej atmosfére a veríme, že každému návštevníkovi poskytla hodnotné informácie a taktiež príjemný kultúrny zážitok.

Samotná výstava je venovaná Rákócziho osobe a jeho povstaniu v rokoch 1703 až 1711 a zároveň je doplnená o zbierkové predmety Baníckeho múzea. Ide o strelné a sečné zbrane daného obdobia. Zároveň zachytáva dôležité momenty jeho života a predstavuje nám najdôležitejšie miesta, ktoré sú spojené s jeho osobou. Jedným z týchto miest je aj naša rodná Rožňava, kde sa koncom roka 1706 až začiatkom roka 1707 pripravoval snem známi ako Ónodský snem. Okrem toho historická radnica na námestí poskytovala priestory pre riadenie štátnických záležitostí počas tohto obdobia. Vidíme, že Rákocziho osoba je úzko spätá aj s Rožňavou a budúci rok bude 300. výročie jeho tunajšieho pôsobenia. Putovná výstava bola inštalovaná z úcty k Rákócziho pamiatke a možno ju považovať za pekný začiatok budúcoročného výročia, aj keď prišla o niečo skôr.
Výstavu si môžete pozrieť do 6. decembra 2015.
Martin Kováč a Csaba Urban
Foto: Janka Vaisová

 

Čítať 3873 krát Naposledy zmenené utorok, 10 november 2015 18:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!