piatok, 30 september 2016 12:46

Rozmanitý svet húb - Modely Karla Voneša v zbierkach Baníckeho múzea v Rožňave

Napísal(a) Gabriela Kolesárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave si v týchto dňoch môžete pozrieť prezentačno – náučnú výstavu „Rozmanitý svet húb – modely Karla Voneša v zbierkach Baníckeho múzea v Rožňave“. V zbierkovom fonde múzea sa nachádza vyše 500 modelov plodníc húb, ktoré sa do neho dostali kúpou v rokoch 1976-80.

Aj po takej dlhej dobe pôsobí väčšina veľmi realisticky, ako živé. Sú medzi nimi aj modely takých druhov, ktoré sú kriticky ohrozené, chránené, alebo veľmi vzácne a nájsť ich v prírode je už dnes raritou. V Baníckom múzeu v Rožňave boli prezentované naposledy v roku 1996. 

Zámerom výstavy je predovšetkým prezentácia tejto unikátnej, na Slovensku ojedinelej zbierky modelov húb. Popritom ale poskytuje na informačných baneroch aj základné informácie k danej tematike – Čo sú huby, Huby a hubári, Liečivé huby, Jedovaté huby, Ohrozené druhy húb, ako aj informácie o autorovi modelov, Karlovi Vonešovi.

PhMr. Karel Voneš vyštudoval Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského Praha. Pracoval ako vedúci lekární v Prahe, Jihlave a nakoniec, 24 rokov, v Měříne na Vysočine. Mykológii sa začal amatérsky venovať ešte za svojho pôsobenia v Prahe, v roku 1930, kde sa nechal ovplyvniť známymi mykológmi Františkom Smotlachom a Rudolfom Veselým. Postupne sa vypracoval na významného mykológa, uznávaného nielen v bývalom Československu, ale aj v zahraničí.

Vernisáž výstavy Rozmanitý svet húb sa uskutočnila 13.9.2016. Na otvorení sa zúčastnil aj mykológ Ing. Ján Pardovič z Košíc, ktorý spolupracoval pri jej príprave ako odborný konzultant. Súčasťou vernisáže bola aj mykologická poradňa a určovanie prinesených húb.
Rozmanitý svet húb je prezentačnou výstavou, nemá snahu nahradiť informáciami odborné mykologické publikácie a atlasy. Pevne veríme, že napriek tejto skutočnosti si z nej každý odnesie zaujímavé poznatky. Či už hubári – začiatočníci, nadšenci, odborníci, školská mládež, alebo jednoducho milovníci prírody.

Kurátorka výstavy: Gabriela Kolesárová, odborná pracovníčka Baníckeho múzea v Rožňave
Autori fotografií: Ing. Karol Tomány, Gabriela Kolesárová, archív Juhočeského múzea České Budějovice a Mestský úrad Měřín
Odborný konzultant: Ing. Ján Pardovič, mykológ
Výstavu si môžete pozrieť v Galérii Baníckeho múzea, Námestie baníkov 25, do 15.11.2016.

Gabriela Kolesárová

 

 

Čítať 1640 krát Naposledy zmenené piatok, 30 september 2016 13:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!