streda, 30 december 2015 18:39

Ako na veľkú Ameriku mokrolúckym nárečím spomínali bašík Rákoš

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

stary pastierZ našé ďedžini velé ludží išlo do Ameriki, ale velä se aj vráčili a vikladali domácim, šva to šitko f té Amerike jesto. Mali zmo ednoho - volali ho Rákoš a tot buli dĺho v Amerike a koj se vráčili v amerikánskom kalape, tak to calá ďedžina poslúchala.
Ráz tak horelo v ďedžine, prišli hasiči aj z Revúci, aj z Lehvatki. Hasili, hasili, ale dom aj tak zhorel. Po ohnu chlapi rozoberali situáciu, šva bulo zle, akí buli hasiči, a tu starí Rákoš povedä: „Ta to je len chiba hasičó. Kobi buli takí hasiči ako v Amerike, to bi bulo inak.“ „Báči a akí su tam tam hasiči,“ spitujú se chlapi „v Amerike“?

„To tam sú hasiči! Tí koj dagďe horí, tak aj trúbä, aj zvonä, aj uťekajú. A koj horí malí dom, tak ho nahajú tak, nech zhorí, aš se tot už nedá zahasič. Koj horí velkí dom, tak ho ani nezašnú hasič, nech len zhorí, aspon chudoba buďe mač robotu, koj budú robič noví.“
Druhí ráz zas vikladali o pšolách, aš tiato našo málo medu nosä. V Amerike aš ho zo pšolince ráno do vagonó liavajú. „Bašík, to akia to tam majú pšoli,“ spitujú se chlapi, „sú vám tam takia velikia aj voli?“ „A potom aké úle majú?“ "No, úle su len takia, ako u nás". "A ťia voli v Amerike sú akia?" "Voli, ťia sú bars velkia. Ťia majú takia rohi, šva volovi vrana z ednoho koncä rohu na konec druhiho rohu, do roka lečí“.

(Zdroj: Ondrej Herich, Ing, Ján Dacho: Šva sä stálo, ši sä nestálo... Slavošovce, 2002)

(Obrázok: koláž O. Doboš)

 

 

Čítať 3665 krát Naposledy zmenené streda, 30 december 2015 19:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!