štvrtok, 09 júl 2020 16:41

Celkovým víťazom súťaže o Putovný pohár starostu obce Jesenské v streľbe sa stal Erik Toldy z Rimavskej Soboty Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Víťazom streleckej súťaže v Pohár starostu obce v Jesenskom  sa stal Erik Toldy. Na fotografii prvý z prava. Víťazom streleckej súťaže v Pohár starostu obce v Jesenskom sa stal Erik Toldy. Na fotografii prvý z prava. Foto: J. PUPALA

V sobotu dňa 4.7.2020 na strelnici streleckého klubu obce Jesenské sa uskutočnila strelecká súťaž o „PUTOVNÝ POHÁR STAROSTU OBCE JESENSKÉ V STREĽBE NA POČESŤ 75. VÝROČIA VÍŤAZSTVA NAD FAŠIZMOM A KONCA 2. SVETOVEJ VOJNY V EURÓPE“.
Na strelnici SK TRITON Jesenské nastúpilo k prezentácii o 09.00 hodine celkom 35 strelcov v troch kategóriach. Jeden súťažiaci v kategórii „super senior“ nad 60 rokov, Norbert Michalák, štartoval sám mimo súťaž.
V kategórii „senior“ do 50 rokov bolo nasledovné poradie: prvenstvo získal Attila Szabó z Jesenského, druhé miesto Alexander Végh z Večelkova a tretí skončil Štefan Varga z Fiľakova.
V kategórii „starší senior“ obsadil prvé miesto Zdeno Dolňan z Brezna, druhý bol Emil Cirbus z Rimavskej Soboty a tretí Imrich Jerika z Rimavskej Seče.

O celkové prvenstvo o „PUTOVNÝ POHÁR STAROSTU OBCE“ bojovalo v rozstrele 20 súťažiacich a celkovým víťazom sa stal Erik Toldy z Rimavskej Soboty.
O tom, že súťaž má už svoj pevný dátum a tradíciu svedčí aj zoznam pretekárov takmer z celého Banskobystrického kraja a okresov Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. 
Na regulérnosť súťaže dohliadal zbor rozhodcov pod vedením Annamárie Csalovej a s rozhodcami: Attilom Kovácsom, Tiborom Olšiakom a Ondrejom Csalom.

Zástupcu v súťaži mala aj ZO SZPB arm. gen. Ludvíka Svobodu v Čiernom Potoku v zastúpení Mariana Hukela, ktorý však na medailové pozície zatiaľ nestačil. Obec Čierny Potok ešte reprezentovali aj Attila Kovács aj jeho syn Adrian Kovács a Peter Hriň.

Po skončení súťaže všetci účastníci si pochutili na chutnom fazuľovom guláši, ktorý „ukuchtil“ majster varechy a kotla Vlado Kuna z Jesenského. 

Obec Jesenské bola oslobodená už 21.12.1944 vojakmi Červenej armády a v jej radoch aj rumunskými vojakmi. Sloboda bola vykúpená padlými 55 červenoarmejcami a 17-timi rumunskými vojakmi. Na druhe strane padlo 19 nemeckých vojakov a 17 vojakov Horthyho okupantov. Maďarskí fašisti počas okupácie odvliekli do koncentračných táborov desiatky občanov, z ktorých 41 v nich zahynulo.

Obec Jesenské, ako jedna z prvých na Gemeri, odhalila pamätník osloboditeľom už 1. mája 1945, tesne pred ukončením druhej svetovej vojny v Európe. 
Starosta obce Gabriel Mihályi pamätník pred 3 rokmi dal opraviť na náklady obce a okolie pamätníku prebudovali na námestie obce.

Pri rozcházaní sa účastníci lúčili s pozdravom „Dovidenia o rok!“

Zoznam strelcov.

Foto: autor príspevku:
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 1092 krát Naposledy zmenené streda, 15 júl 2020 15:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!