streda, 27 november 2013 18:56

Cez Prednú izbu výstavnej predajne ÚĽUV-u v Bratislave vojdete do nášho Gemera

Napísal(a) od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ani som sa nenazdal ako ľahko som sa pred pár dňami v Bratislave na Námestí SNP dostal do prostredia nášho krásneho Gemera. Neboli tam síce hory Slovenského rudohoria, ani doliny riek Slaná a Rimava, či Muránka, ale ani podzemné priestory jaskyne Domica, Dobšinskej ľadovej jaskyne, či Ochtinskej aragonitovej jaskyne, ba ani kaštieľ v Betliari, ani zrúcaniny hradu Muráň tu nestáli. Cez výklad predajne na spomínanom námestí najprv na mňa žmurkali výrobky zručných výrobcov  takých predmetov, ako sú rôzne hrnčiarske a košikárske výrobky, pastiersky riad, drevené hračky, prikrývka a iné textilné úžitkové predmety vyrobené i s použitím paličkovanej čipky. Nechýba figúra mládenca v súkenných nohaviciach, krpcoch, vyšívanej košeli, lajblíku a s pestrofarebnými zapästkami.
V krojovaných odevoch ma vo vnútri vítal čipkovaný kroj mladuchy z Rejdovej, či v chološniach a vyšívanom kožúšku s gemerskými vzormi mladý muž z niektorej z obcí nášho regiónu. A mnoho iného, čo prezentovalo gemerský kraj. Tak som sa dostal vlastne aj do Prednej izby, kde návštevníka víta toho oveľa viac, ako tu píšem. Niektoré predmety pochádzali zo zbierok múzea ÚĽUV-u zo Stupavy, ale to

vlastne ešte viac umocňovalo krásu prednej izby, ktorá aj v Gemeri mala oddávna

reprezentačný význam. Tam obyvatelia domov mali uložené to najkrajšie, najlepšie, najcennejšie, čo vlastnými rukami vyhotovili tak pre seba, ako i pre svojich hostí. Výstavno-predajný objekt na Námestí SNP v Bratislave ešte nedávno bol uzatvorený, pretože sa rekonštruoval a pripravoval novým šatom privítať návštevníkov s niečim novým. Slávnostné otvorenie staronových výstavno-predajných priestorov sa uskutočnilo v priestoroch predajne ÚĽUV na Námestí SNP 12, dňa 21. 11. 2013. Súčasne s ním prebehla aj vernisáž prvej výstavy v priestoroch na námestí, ktorá mapuje tradičné remeslá v regióne Gemer. Postupne sa na tomto mieste oboznámite s vybranými regiónmi Slovenska a ich tradičnou kultúrou zdokumentovanou v zbierkach Múzea ľudovej umeleckej výroby. Zakúpiť si môžete samozrejme aj produkty tradičnej a inšpirovanej remeselnej výroby zo súčasnosti. „Našim cieľom je podporovať remeslá a to aj prostredníctvom ochrany a podpory ohrozených remeselných techník formou podpory predaja zanikajúcich remeselných výrobkov,“ hovorí Mgr. Dana Kľučárová, PhD., generálna riaditeľka Ústredia ľudovej umeleckej výroby. „Chceme naučiť ľudí, že ľudovoumelecké výrobky nie sú len obyčajné suveníry, ale súčasť našej kultúry a histórie,“ dodáva Dana Kľučárová.

Vynovenými priestormi som bol potešený a nadšený najmä preto, že prvými artefaktami, ktoré tu predstavujú sú výrobky ľudových umelcov z Gemera. Ako to vlastne v Prednej izbe výstavno-predajného priestoru ÚĽUV-u vyzerá, vám dokresľuje aj niekoľko fotografií, ktoré mi poskytlo Ústredie ľudovo-umeleckej výroby v Bratislave. Potešenie v nej iste nájdu aj iní návštevníci, ale určite  ju nevynechajú ani Gemerčania žijúci v hlavnom meste Slovenska. Nájdu tu oveľa viac, než vám sprotredkúva mojich niekoľko riadkov textu.

Ondrej  Doboš, Bratislava

 

Čítať 3344 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!