×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/botanicka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/botanicka
utorok, 27 máj 2014 17:27

Dramatické osudy pozostalosti Milana Rastislava Štefánika

Napísal(a) Centrum múzejnej komunikácie
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

brad-mohyla milana rastislava stefanikaSlovenské národné múzeum spravuje vo svojom zbierkovom fonde unikátne poklady z minulosti Slovenska, ktoré pomáhajú osvetľovať mnohé významné historické udalostí minulých storočí a pohnuté osudy ich tvorcov. K týmto osobnostiam patrí aj Milan Rastislav Štefánik, jedna z najvýznamnejších osobností našich novodobých dejín. Spolu s T. G. Masarykom a E. Benešom stál pri zrode Československej republiky v roku 1918. 
Slovenské národné múzeum od roku 1940 spravuje bohatú pozostalosť M. R. Štefánika. Jej cesta do Slovenského národného múzea nebola jednoduchá. Peripetie a dramatický osud pozostalosti pokračoval aj v Slovenskom národnom múzeu. Po zrušení memoriálnej expozície M. R. Štefánika v SNM v Martine v roku 1953 nenechali vtedajší mocipáni na pokoji ani jeho pozostalosť. Vynaložili nemalé úsilie, aby sa „rozplynula“ v zbierkových fondoch múzeí na Slovensku. 
Návštevníci SNM sa o dramatických osudoch pozostalosti budú môcť dozvedieť viac na
sprievodnom podujatí k výstave 12 rokov SNM. O takmer detektívnom mapovaní pozostalosti bude hovoriť PhDr. Eva Králiková, kurátorka SNM-Múzeá v Martine a autorka stálej expozície M. R. Štefánika

v Košariskách. O vzácnej leteckej bunde Štefánika porozpráva PhDr. Gabriela Podušelová. Prednášku doplní krátky dokument o odbornom ošetrení bundy, v ktorej Štefánik zahynul. Na záver si účastníci pozrú výstavu 120 rokov Slovenského národného múzea, kde je vystavená aj letecká bunda, v ktorej Štefánik zahynul a predmety, ktoré priniesol zo svojich potuliek po svete.

Pozostalosť dokumentuje mimoriadne činorodý a aktívny život Štefánika, ktorý ako astronóm a politik navštívil mnohé exotické krajiny sveta. Obsahuje niekoľko tisíc jednotiek - osobné veci M. R. Štefánika, zariadenie jeho bytu v Paríži, rozličné technické astronomické a iné prístroje.
Ako vášnivý fotograf zdokumentoval svoje cesty aj cez šošovku fotoaparátu, preto je súčasťou pozostalosti aj bohatá zbierka negatívov z ciest po svete od Mont Blancu cez Alžír až po Polynéziu a Tahiti. Jej súčasťou sú aj fotografie dokumentujúce misie M. R. Štefánika pri formovaní československých légií v Taliansku a v Rusku. Ako výsledok jeho cestovateľských aktivít sa v pozostalosti dochovalo tiež mnoho iných zaujímavých a cenných predmetov. Pre dejiny výtvarného umenia zachránil a priniesol do Európy z Tahiti aj drevorezy a drevoryty P. Gauguina.

 

Čítať 2826 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!