štvrtok, 06 november 2014 20:01

Fotografická vstupenka do dávneho teatrálneho sveta

Napísal(a) Silvia Turnerová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ba z-plagatu-ts-1aDivadelný ústav v spolupráci so Slovenským národným múzeom pripravil unikátnu výstavu z digitálnej kolekcie najstarších divadelných a paradivadelných fotografií z územia dnešného Slovenska a slovenských menšín Teatrálny svet 1839 – 1939. Výstava bude prístupná verejnosti v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží č. 2 v Bratislave od 7. novembra 2014 do 18. februára budúceho roku. Vernisáž výstavy sa uskutoční v rámci Mesiaca fotografie 2014 vo štvrtok 6. novembra o 18.00 hod. Výstava prezentuje viac ako 400 fotografií z obdobia rokov 1839 – 1939: 120 kusov originálov, 50 kusov tlačených kópií a okolo 250 digitalizovaných snímok. Medzi fotografiami sa nachádzajú vzácne kusy zhotovené najstaršími fotografickými technikami, prvé farebné aj kolorované fotografie, ktoré dokladajú kultúrnu pluralitu regiónu a rozhľadenosť a šikovnosť našich predkov. Vzhľadom na časové rozmedzie vzniku vystavovaných fotiek majú všetky veľkú poznávaciu a estetickú hodnotu nielen pre divadelníkov, ale pre všetkých záujemcov o históriu a kultúru územia dnešného

Slovenska. K výstave vychádza obsiahly katalóg. 

Pôvodným impulzom pre vznik výstavy bola prezentácia výsledkov slovenského partnerstva na medzinárodnom projekte Fotografia Europeana (Európske fotografické depozitáre digitalizovaných snímok historickej kvality). Kvalita i flexibilita digitálneho obrazu však vynikne najmä v stretnutí s originálom a jeho jedinečnou aurou. Do súboja aura verzus digitál preto vstupujú aj autentické historické snímky.
ba simacek-ako-Cyrano-1aFotografia zachytáva to, čo už nikdy nebude rovnaké, teda smrť okamihu. Na podobnom princípe funguje aj divadlo, ktoré prebieha a zároveň zomiera v čase a priestore medzi hercami a divákmi. Dlho to bola jedine fotografia, ktorá mu zabezpečovala ďalší život.
O histórii divadla i jeho fotografovaní vypovedajú unikátne dobové herecké portréty, portréty divadelných súborov a v súvislosti s technickým vývojom postupne aj snímky z inscenácií. Množstvo vizuálnych dokumentov je svedectvom o bohatej a rôznorodej činnosti divadelníkov a divadelníčok na celom území dnešného Slovenska aj mimo neho – od bábkových produkcií cez činoherné inscenácie až po operu a balet. Mimoriadne pôsobivé sú najmä skupinové fotografie divadelných súborov profesionálov aj amatérov. stefan-salekSen-sirotNehralo sa však iba na javisku. Divadelné prostriedky ako predpísané repliky, kostýmy či premyslená scénografia dominovali v mestských slávnostiach aj vo vidieckych obradoch a zábavách. Dobové fotografie zachytili teatrálnosť prostých hier neznámych detí aj pohrebov verejne činných osobností.
Súčasťou expozície je virtuálna podoba výstavy Všetky naše včerajšky (All Our Yesterdays) so 120 digitalizovanými fotografiami z celej Európy, ktorá vznikla v spolupráci partnerov projektu Fotografia Europeana.
Anna Grusková, kurátorka výstavy: „Výstava v klasickej i progresívnej elektronickej podobe umožňuje nazrieť do čias pred druhou svetovou vojnou, keď sa ľudia neponárali do monitorov a displejov, ale v divadelných dekoráciách pózovali pred objektívmi tých, ktorí pre nás zachytili ich dojímavý teatrálny svet.“

 

Čítať 3926 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!