štvrtok, 22 január 2015 11:03

Gemerčania žijúci v Bratislave budú môcť stretávať buddhov z Tibetu

Napísal(a) Silvia Turnerová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ba priestor a radost FBaSlovenské národné múzeum vo februári prinesie výstavu viac ako 100 vzácnych sôch buddhov, thángk a rituálnych umeleckých predmetov, ktoré priblížia návštevníkom kultúru Tibetu. Súčasťou výstavy Priestor a Radosť budú aj denné meditácie a odborné sprevádzania, organizátori pripravili aj prednášky a workshopy. Výstava sa bude konať v sídelnej budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave od 4. februára do 1. marca 2015.
Výstavu Priestor a Radosť tvorí viac ako sto sôch, thángk (zvinovacích obrazov) a rituálnych predmetov, pôvodom z Tibetu, Nepálu a Indie. Všetky nesú posolstvo viac ako 2550 rokov starej kultúry. Široká verejnosť sa s podobnými sochami môže stretnúť len zriedkavo, nejde totiž len o výstavné exponáty, ale mnohé z týchto majstrovských diel sú zo súkromných zbierok a majitelia ich používajú pri každodennej meditácii.
Priestor a Radosť predstavujú dva navzájom neoddeliteľné aspekty mysle. Priestor (mysle) je nezničiteľný a neobmedzený, z čoho vyplývajú prirodzené kvality (mysle) – radosť, neohrozenosť

a láska.

ba Zelena Tara small„Čím krajšie, čím významnejšie a čím zmysluplnejšie veci vidíme, o to bližšie sme k absolútnej pravde.“ – Láma Ole Nydahl.
Mesačnú výstavu bude sprevádzať bohatý program. Pre návštevníkov je pripravené každodenné odborné sprevádzanie výstavou (od 13:00 do 15:00) s možnosťou zúčastniť sa vedenej meditácie (o 16:15). Pravidelné prednášky na tému buddhizmu pripravili organizátori na každú stredu počas trvania výstavy. Štyri soboty budú venované premietaniu dokumentárnych filmov, naplánované sú aj celodenné workshopy pre všetkých návštevníkov.
ba Diahni buddhovia smallVýstava Priestor a Radosť sa koná v budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave od 4. februára do 1. marca 2015. Organizátormi výstavy sú Slovenské národné múzeum a Občianske združenie Spoločnosť buddhizmu Diamantovej cesty – Karma Kagjü. Viac informácií k výstave na – www.priestoraradost.sk, www.buddhizmus.sk, www.snm.sk.
Manfred Seegers (autor výstavy) pochádza z Nemecka. Po ukončení päťročného štúdia sa stal autorizovaným buddhistickým učiteľom. V rokoch 1990 – 2000 študoval a vyučoval na KIBI (Karmapov medzinárodný buddhistický inštitút) v Novom Dillí. V roku2009 získal titul magistra filozofie z religionistiky na anglickej University of Kent. Jeho knihy Základné budhistické pojmy a O meditácii boli preložené do mnohých jazykov. V súčasnosti prednáša o buddhizme v mnohých krajinách, pôsobí tiež v Medzinárodnom inštitúte pre tibetské a ázijské štúdia v Španielsku, ako riaditeľ Open University.

Sprievodné podujatia k výstave:

Odborné sprevádzania – denne (okrem pondelka) o 13:00, 14:00, 15:00
Meditácie – denne (okrem pondelka) o 16:15

Prednášky – streda o 17:30
4. 2. – Úvod do buddhizmu – Nadčasové hodnoty a trvalé šťastie (Miroslava Šilanová)
11. 2. – Buddhistické útočisko – Oslobodenie od utrpenia (Artur Przybyslawski)
18. 2. – Buddhistické meditačné metódy (Jakub Kadlec)
25. 2. – Päť buddhovských rodín (Zsuzsa Koszegi)

Workshopy – každú sobotu (4.2. - 1.3.) od 10:00 do 16:00

Tsa tsa je tibetský výraz používaný pre reliéfy obrazov Buddhov.

Sobotné tvorivé dielne výroby sadrových odliatkov tsa tsa sú určené pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o ich techniku výroby a význam.

Filmová sobota – sobota o 15:00, premietanie dokumentárnych filmov:
7. 2. – Buddhizmus na západe
14. 2. – Rev leva
21. 2. – Jogíni Tibetu
28. 2. – Tajná cesta do Tibetu

 

Čítať 2555 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!