štvrtok, 28 august 2014 16:38

Krehká krása posplietaná z nití sa predstaví na medzinárodnom workshope

Napísal(a) V.M.
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

kdl palickovanie1akpc-roznava1aPrvé septembrové víkendové dni tradične v našom regióne horného Gemera patria náročnej ručnej práci - paličkovanej čipke. Gemerské osvetové stredisko v Rožňave v dňoch 5. – 7. septembra 2014 organizuje už VII. ročník medzinárodného workshopu paličkovanej čipky pod názvom „Paličkovanie, csipkeverés, koronki“, ktorý sa uskutoční v malebnej dedinke Krásnohorská Dlhá Lúka. „Víkendové podujatie bude patriť nielen výmene skúseností, tvorivým dielniam, odborným prednáškam, ale aj výstave a prezentácii paličkovanej čipky z Maďarska, Poľska a Slovenska. Náš región zastupujú členky z Klubu paličkovanej čipky pri Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave a členky klubu v Michalovciach“ – uviedla Valéria Munková, referentka Gemerského osvetového strediska.

Otvorenie medzinárodného workshopu

sa uskutoční 6. septembra 2014 o 9,00 hodine v Kultúrnom dome v Krásnohorskej Dlhej Lúke. Účastníci počas programu sa oboznámia s realizáciou a priebehom unikátneho projektu „Čipkárska cesta“, ktorý sa na Slovensku konal v minulých rokoch. Myšlienka vytvorenia takéhoto jedinečného diela vzišla od zamestnancov Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku a členiek Klubu

paličkovanej čipky v Liptovskom Mikuláši a v Žiline. Dva roky putovali štyri valce po Slovensku, nadšené členky klubov paličkovanej čipky a jednotlivci tvorili štvorce pospájané na okrajoch lemom s tradičnou regionálnou čipkou. Tak vznikol slovenský rekord najdlhšej paličkovanej čipky v dĺžke 51,02 m. So zámermi, priebehom a s cieľmi do budúcna „Čipkárskej cesty“ prítomných oboznámi pani Anna Kolkusová, koordinátorka projektu. 

Výroba čipiek paličkovaním

patrí medzi najnáročnejšie textilné techniky, ktorá sa na Slovensku objavila už v 16. storočí hlavne v baníckych oblastiach, kde sa dostala vplyvom nemeckej baníckej kolonizácie. Poľskí, ruskí aj chorvátski prisťahovalci mali vplyv na paličkovanú čipku a na západnom Slovensku sa objavili české prvky. Pôvodné vzory paličkovanej čipky časom ľudia začali meniť, pretvárať a tvorili vlastné vzory podľa svojich potrieb a vkusu. Tak vznikali tradičné regionálne čipky, na strednom Slovensku krásna mnohopárová hustá „liptovská čipka“. „Históriu, technické a charakteristické prvky liptovskej čipky účastníkom priblíži pani Jana Žiaranová, lektorka liptovského múzea“ - uviedla Valéria Munková.
Odev bol vo všetkých historických dobách prejavom kultúry národa, jeho zmýšľania, ako aj symbolom postavenia jednotlivca spoločnosti. Mgr. Silvia Lörinčiková, historička SNM v Betliari prítomných zavedie do tajov dámskej módy na portrétoch šľachtičných od neskorej renesancie až po 20. storočie, ktoré sa nachádzajú v zbierke SNM-Múzea Betliar.

„Tvorivá dielňa

počas tohtoročného podujatia bude zameraná na tradičnú gemerskú paličkovanú čipku podľa originálov z múzeí a literatúry. Tradičná okrajová gemerská čipka je známa už od 18. storočia, používala sa na ozdobu obrusov, plachiet a oltárnych prikrýviek. Za použitia typických gemerských vzorov a motívov si každá čipkárka podľa pripravenej predlohy môže vyhotoviť kúsok krásnej originálnej gemerskej čipky“ - povedala Angela Czintelová, vedúca klubu paličkovanej čipky pri GOS v Rožňave.
Posledný deň sa účastníci oboznámia s historickým Námestím baníkov v Rožňave, veď aj krása a rôznorodosť architektúry ponúkajú mnoho nápadov a inšpirácií k tvorbe nových vzorov a motívov aj na prípravu čipiek paličkovaním.
Pre verejnosť bude medzinárodná výstava sprístupnená 6. septembra 2014 v sobotu v čase od 9.00 hod. do 19.00 hod. a 7. septembra 2014 v nedeľu od 9.00 do 11.00 hodiny.
V.M.

 

 

Čítať 4751 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!