sobota, 29 január 2011 20:34

Pomôžme nájsť Dannymu Prokovi z USA korene starých rodičov na Gemeri Doporučený

Napísal(a) admin
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

V týchto dňoch mi prišiel zo Spojených štátov amerických e-mail. Jeho autor sa obracia na mňa o pomoc pri hľadaní koreňov svojej rodiny. Viem, že niektoré podrobnosti bude ťažšie hľadať, ale verím, že pomôžete nášmu krajanovi po starých rodičoch žijúcemu v USA. V texte sa uvádza: Som Danny Proko z Washington DC v Spojených štátoch amerických. Hľadám korene svojej rodiny v oblasti Rožňavy a uvítal by som vašu pomoc. Pokúšam sa nájsť rodinu pokiaľ moja matka, Shirley (Schubert-Prendergast) Proko je ešte nažive. Jej mama, moja stará matka, Mária (Schubert) Prendergast, bola úžasná žena. Chcel by som vzdať úctu mojím statočným predkom, ktori dosiahli šťastie

a úspech vo vzdialenej krajine. Chcel by som vidieť odkiaľ títo skvelí ľudia pochádzajú.

Tu sú nejaké údaje, ktoré pripájam k mojmu rodokmeňu.

  • Stará matka mojej matky bola Mária Suzanna (Zvolenská) Schubert, narodená v Betliari, ktorá prišla do Spojených štátov v r. 1901. Starý otec mojej matky bol János Schubert, narodený v Sajóháza/Nadabula, ktorý prišiel do Spojených štátov v r. 1900. Myslím, že sa zosobášili v USA, blízko Uniontown, PA, možno dokonca v Olivier.
  • János a Mária sa vrátili do Nadabuly okolo 1903 s ich synom, Gerogeom (nar. 1902), s dvomi novorodenými dcérkami, Annou (1903) a Gizellou (1905).  Mám informáciu z rožňavskej fary ohľadne Anny a Gizelly, ktorú som získal počas mojej predchádzajúcej návštevy.   
  • Schubertovci sa vrátili do Nadabuly znovu niekedy v rokoch 1907-1908. Počas tejto návštevy sa narodila Mária Schubert, moja stará matka. Aj túto informáciu ohľadne Márie som získal z rožňavskej fary počas mojej poslednej návštevy.
  • János a Mária sa napokon vrátili do Spojených štátov, kde viedli malý obchod v blízkosti uhoľných baní v Pensylvánii, v roku 1909. Darilo sa im a vychovali 9 detí. Zo všetkých detí jedine moja stará matka opustila Pennsylvániu a presťahovala sa do Virgínie.
  • Takmer celá existencia Schubertovcov je spojená s uhoľnými baňami a rodinami v okolí baní. Takmer všetci Schúbertovi synovia a zaťovia boli baníci.

Tu sú údaje, ktoré hľadám:

  • Máte fotografie, rodné a úmrtné listy, údaje o prvom prijímaní, konfirmacií alebo sobáši a pod.?  Ak áno, je možné poslať mi ich, ak sa týkajú niektorej z vyššie zmienených osob? Kým Mária Zvolenská sa narodila v Betliari, János, Jozef a Theresa sa narodilii v Sajóháze/Nadabula.
  • Máte nejaké záznamy z Katolíckej školy týkajúce sa Jánosa Schuberta (nar.1879), jeho brata Jozefa (nar. r. 1878), alebo jeho sestry Theresy (nar. r.1872), podobne ako Márie Zvolenskej a jej rodiny? Theresa Schubertová údajne trpela duševnou poruchou. Akékoľvek údaje týkajúce sa jej choroby by mi boli nápomocné.
  • Máte adresy kohokoľvek z mojej rodiny? Ja poznám iba dom č. 33 v Nadabule.
  • Máte nejaké fotky, napriklad zo školských záznamov, niektorej z týchto osôb?
  • Na ktorom cintoríne je naša rodina pochovaná? Viete, kde sa nachádzajú náhrobné kamene? Navštiívil som dva náhrobky zarastené trávou v Sajóháze/Nadabula.

Ďakujem!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POZNÁMKA:
Vážení spoluobčana, milí krajania, svoje informácie, alebo poznatky o uvedenej záležitosti posielajte najprv mailom na adresu webstránky Maj Gemer, ktorá je: . Všetky dôležité údaje od Vás potom postúpim pánovi Dannymu Proko do USA. Spolieham sa aj ja na Vás, že pomôžete nájsť potrebné údaje nášmu krajanovi v USA. Pán Proko komunikuje anglicky.

Čítať 3491 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:37

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Radovan Skriba nedeľa, 03 október 2021 15:45 Napísal(a) Radovan Skriba

    Mam nejake informacie pre p.Proko ak tak nech mi zavola na +421907239734 ci posle mail na . Anglicky viem. S Pozdravom R. Skriba

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!