utorok, 15 júl 2014 11:48

Sto rokov od vypuknutia I. svetovej vojny v dobových novinách

Napísal(a) dikda.eu
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ferdinad-zofia1aV týchto dňoch si pripomíname aj na Gemeri sto rokov od atentátu na následníka trónu rakúsko-uhorskej monarchie. Zastavme sa preto aj my pri tejto udalosti, ktorá tak rozhýbala dejinami sveta. Využili sme k tomu portál diaka.eu, kde aj vy nájdete podrobné informácie tohto krvavého obdobia. 

S pribúdajúcimi dňami od atentátu na Františka Ferdinanda d´Este a jeho manželku vojvodkyňu Žofiu z Hohenbergu stúpa celospoločenské napätie. Vynárajú sa otázky čo príde ďalej, ako budú mocnosti postupovať v politickom riešení vypätých vzájomných vzťahov. Pozývame vás nazrieť do prehľadu storočných novín s vydaním 6. – 12. júla 1914, kde sa dozviete i toto:

Robotnícke noviny hovoria doslovne o „válečných štvaniciach“, pričom si kladú rečnícku otázku, či práve vojna má byť odpoveďou a riešením zlej vnútropolitickej situácie a medzinárodnej politiky Rakúsko-Uhorska. Slovenský denník otvára tému zbrojenia Ruska, Slovenské noviny verejne demonštrujú obavy z vojenského konfliktu, neobchádzajú ani rôznorodé reakcie národností na Srbov, ktoré siahajú od úplného odsúdenia až po spoluúčasť.

Čítať 2928 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!