štvrtok, 16 apríl 2015 14:14

Zbojník Mišo aj v zbierkach rožňavského Baníckeho múzea

Napísal(a) Sylvia Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv mertus vdovcik plastiky 1aAko reakciu na výstavu o gemerskom Jánošíkovi Mišovi Vdovcovi, ktorá sa uskutočnila v betliarskom Múzeu SNM v dňoch 11. a 12. apríla 2015 nám poslala pani Sylvia Holečková z Baníckeho múzea tento krátky, ale veľmi zaujímavý príspevok, ktorý uverejňujem v plnom znení i s pripojenou fotografiou "Známy gemerský zbojník Mišo dáva o sebe - vedieť aj v Rožňave. V zbierkach Baníckeho múzea sa nachádza výtvarné stvárnenie Michala Dovčíka (Vdovčíka) a jeho družiny v podobe malých drevených plastík z jelše od insitného umelca Juraja Mertuša. Toto veľmi zaujímavé merstus Vdovcik plastiky1stvárnenie celej družiny pozostáva z 32 kusov a okrem samotného Michala znázorňuje jeho rodinu - otca a matku, frajerku, ďalších zbojníkov, krčmára, susedu, učiteľa, grófa a grófku Andrássyovcov, hlavného slúžneho, horára, farára, kata a ďalších. Spomínané drevené plastiky sú vystavené v jednej zo stálych expozícií rožňavského múzea – v Historickej expozícii – prezentačnom múzejnom depozitári."

------------------------

Poznámka MG: Aspoň v krátkosti si povedzme, kto bol Juraj Mertuš. Z rôznych zdrojov sa dozvedáme, že Ing. Juraj Mertuš (27. 7. 1925 – 5. 8. 1994) sa narodil v obci Gočovo v malej dedinke horného

Gemera. Keďže pochádzal z dedinky, ktorá nemala ďaleko do Henckoviec, v ktorej sa narodil aj Mišo Vdovec a medzi ľuďmi na okolí sa tradovali rôzne povesti o ňom, stále ho  lákali životné osudy tohto gemerského zbojníka. Zaujímal sa o vyrezávanie drevených plastík, a Mišovu podobu rád stvárňoval na dreve. Postupne si začal predstavovať aj postavy niektorých členov jeho družiny a iných ľudí, ktorí súviseli s jeho životom, či smrťou a zachytil ich na viacerých drevených podobách. Tak prešiel k tvorbe plastík jednoduchých dedinských ľudí zobrazených pri práci a zábave. Dnes ich v našich niektorých múzeách môžeme vidieť v rôznych prevedeniach. Zobrazujú napríklad nočného strážnika – vartáša, pastierku, ženu pri pradení, tanečníkov, či píšťalkára. Pri pohľade na ne je zrejmý vzťah tvorcu k rodnému regiónu a ľuďom v ňom žijúcich. Sú zhotovené najmä z orechového, lipového dreva a dreva čremchy neskorej. Drevené plastiky Juraja Mertuša z Gočova majú charakteristickú červenkastú farbu. Autor sa pri ich tvorbe snažil zachytiť všetky detaily, a tak je možné na viacerých vidieť napríklad i prvky gočovského ľudového odevu. Je zjavné, že pri výrobe plastík rezbár zúročil svoje vedomosti o tradičnej kultúre rodnej obce, ktoré získaval niekoľko rokov. 

 

Čítať 4129 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:07

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!