streda, 03 máj 2017 13:54

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave pripravilo kampaň Európskych solárnych dní na hvezdárni

Napísal(a) R. N.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave vás pozýva na kampaň Európskych solárnych dní. Podujatia sa uskutočnia v priebehu druhého májového týždňa 9. 5 - 12. 5. 2017 od 8:30 do 15:00 v priestoroch rožňavskej hvezdárne. Od roku 2011 sú májové týždne v Európe pravidelne venované téme využívania nevyčerpateľnej energie Slnka. Do kampane tzv. Európskych solárnych dní svojimi aktivitami zasahuje aj hvezdáreň v Rožňave s rozšírenou programovou ponukou propagujúcou využívanie solárnej energie na rôzne energetické účely.

Účastníci podujatí sa v prednáške oboznámia s možnosťami využívania bezplatného a neobmedzeného slnečného zdroja energie. V kupole hvezdárne bezpečne odpozorujú slnečné škvrny projekciou v reálnom čase. Cez prenosný chromosférický ďalekohľad objavia mimoriadne pulzujúci povrch Slnka. Zažijú praktické pokusy a ukážky pri slnečnej peci – varenie vody v hrnčeku na solárny čaj či kávu, ekologické opekanie chleba a klobásy.

 

Určite sú vo svete aj väčšie a prepracovanejšie systémy, no všetky majú jedno spoločné: fungovať budú len pri slnečnom počasí.
Praktickými ukážkami sprevádza Radoslav Novysedlák, pracovník úseku astronómie GOS Rožňava.
Vstupné na hvezdáreň: dospelí 1,- € detí 0,50,- €

(R. N.)

 

Čítať 1583 krát

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!