utorok, 22 september 2020

Pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu, 27. septembra 2020 (nedeľa), ponúka Gemersko-malohontské múzeum bezplatný vstup do výstavných a expozičných priestorov v čase od 13.00 do 18.00 hod. Počas nedeľného popoludnia je okrem prehliadky múzea pripravený aj tematický program. O 14.00 hod. sa uskutoční prezentácia Oblastnej organizácie cestovného ruchu GEMER. Organizácia predstaví svoju činnosť, najúspešnejšie projekty v oblasti rozvoja cestovného ruchu v regióne a zároveň ponúkne tipy na výlety v Gemeri a Malohonte. O 15.00 hod. sa s etnologičkou a riaditeľkou múzea PhDr. Oľgou Bodorovou vyberieme po stopách hrnčiarov v Suchánskej doline, do obcí Hrnčiarske Zalužany, Hrnčiarska Ves a Sušany. Vo svojej prednáške Hrnčiarstvo v Suchánskej doline sa bude venovať histórii hrnčiarstva, výrobným postupom, výtvarnému prejavu, ako aj spôsobu predaja. O 16.00 hod. premietneme dokumentárny film Čaro gemerskej hliny, ktorého scenár napísala Oľga Bodorová. Dokument bol natočený v roku 1977 a zachytáva posledných žijúcich hrnčiarov v Gemeri-Malohonte (Šivetice a Držkovce).

Zverejnené v Múzeá
utorok, 22 september 2020 18:01

Prečo kreslíme bielou pastelkou?

Mnohým ľuďom pripadá kreslenie bielou pastelkou nezmyselné – takúto kresbu predsa nikto nevidí! Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska však dokazuje, že aj ona zmysel má. Ide totiž o myslenú kresbu, do ktorej sa zapája stále viac a viac tých, ktorým nie je život nevidiacich a slabozrakých ľahostajný. Aj tento rok tak mohol každý z nás chytiť bielu pastelku a do celkového obrazu prispieť pár ťahmi. Verejná zbierka BIELA PASTELKA dáva NÁDEJ ĽUĎOM, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii.
Osemnásty september bol hlavným zbierkovým dňom Bielej pastelky. Aj žiaci, učitelia a pracovníci ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej dobrovoľne prispievali do pokladničky na podporu ľudí s ťažkým osudom. Okrem zbierania finančných príspevkov šírili naši dobrovoľníci informácie o živote nevidiacich.

Zverejnené v Pomôžme si

V malej, ale malebnej obci so 130 obyvateľmi, nazvanej Čierny Potok, zorganizovali dňa 19.9.2020 od 11.00 do 18.00 hodiny členovia miestnej organizácia Slovenského zväzu záhradkárov už tretí ročník výstavy plodov svojich záhrad, zeleniny a ovocia. Tak sa takmer 30 vystavovateľov prezentovalo s viac ako 150 produktami svojich záhradok. Medzi nimi bolo aj 12 detských producentov, ktorí boli ocenení medailou. Na základe hodnotiacej poroty pod vedením predsedu Bc. Antonína Pupalu, boli vyhodnotené produkty v kategórii ovocie: prvé miesto získala Ing. Hanka Sebíňová za hrušku „Kongresovka“, druhé miesto Slivka modrá Maroš Šufliarsky a tretie miesto Hrozno stolové biele 82-ročný Ondrej Hriň.
V kategórii zelenina: prvé miesto získal Ing. Peter Hriň za 11 druhov fazulí (ale ocenenie patrí aj manželke Zuzke, lebo ona ich okopávala a polievala), no a druhé miesto prenechal manželke Zuzke Hriňovej za nádherný hlávkový kel.

Zverejnené v Záhradkárstvo