pondelok, 12 september 2022

Hnúšťa, 12. september 2022 – História ťažby nerastných surovín v blízkosti mesta Hnúšťa siaha až do čias uhorského kráľovstva.
Severná oblasť Rimavskej doliny bola kedysi bohatá na nerastné suroviny, o ťažbe ktorých je v dnešnej dobe prezentovaných minimum informácií. Poukázať na túto skutočnosť a udržať odkaz baníckej histórie sa rozhodli v Hnúšti, kde v miestnej časti Mútnik slávnostne zriadili nové banské múzeum.

Mesto Hnúšťa predstavilo projekt, ktorého cieľom je vytvoriť atraktívny turistický produkt založený na slávnej baníckej histórii regiónu. K industriálnym a v minulosti aktívnym lokalitám Likier a Maša v sobotu 10.9.2022 pribudla ďalšia lokalita Mútnik, kde bolo slávnostne otvorené nové banské múzeum. 

Zverejnené v Hnúšťa
V piatok 16. septembra 2022 o 16.00 hodine sa v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25 koná otvorenie výstavy MLYN Rožňava 2022. Organizátorom podujatia je Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy, ktoré nadviazalo na rožňavské MLYNY konané v rokoch 1997 – 2011.
Kolektívna výstava účastníkov maliarskeho tábora, ktorá je realizovaná v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave, kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, predstavuje návštevníkom výber výtvarných diel z tvorby počas 23. ročníka Medzinárodného maliarskeho tábora Józsefa Basku MLYN Rožňava 2022.
Zverejnené v Výstavy