piatok, 23 september 2022

Čo si predstavíte, keď vyslovím, alebo napíšem slovo TELGÁRT? Podľa mňa je to slovo, ktoré voľakedy patrilo do slovníka ľudí, žijúcich v hornom toku poriečia Hrona, čiže Horehronci. Keď si to ešte predstavíme z našej strany, je to na sever za Muránskou planinou. Ba dokonca takto aj tento kraj bol zahrnutý do jednej časti mapy Gemera.
V súčasnosti sa nám rád predstavuje ako jeden z nositeľov folklóru a ľudových tradícií stredného Slovenska. Dôstojnú úlohu zohral aj v národnooslobodzovacom boji počas druhej svetovej vojny. Jeho vypálenie fašistickými vojakmi v lete 1944 bolo i pomstou za aktivitu povstalcov a partizánov v Slovenskom národnom povstaní. Celá obec vtedy ľahla popolom, aby po oslobodení vyrástla znovu do súčasnej krásy. Udalosti uplynulých septembrových dní si pripomínajú Telgárťania každý rok.

Zverejnené v Tradície
piatok, 23 september 2022 14:38

Tri okresy súťažili o Gemerský pohár 2022

Územná organizácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR (ÚzO DPO SR) v Rimavskej Sobote v spolupráci s obcou Teplý Vrch a s Dobrovoľným hasičským zborom (DHZ) Teplý Vrch zorganizovali v sobotu 17. 09. 2022 XXIX. ročník o putovný Gemerský pohár v hasičskom športe. Tejto súťaže sa zúčastňujú hasičské družstvá z okresov Revúca, Rožňava a Rimavská Sobota a každý rok ho organizuje iný okres. Posledný ročník sa konal v roku 2019 v okrese Revúca v obci Muráň.
Po slávnostnom nástupe hneď začala súťaž, nakoľko po ukončení tejto súťaže sa organizovala ďalšia súťaž o Pohár predsedu Mikroregión Teplý Vrch.
Poradia boli vopred určené a mohla začať súťaž. Súťažilo sa v požiarnom útoku s vodou, na 2 pokusy. Podľa Štatútu súťaže sa súťaží v kategóriách – dorastenky, dorastenci, ženy a muži. Nakoľko v kategórii dorastenky sa nezúčastnilo žiadne družstvo, súťažilo sa v troch kategóriách.

Zverejnené v DHZ