nedeľa, 02 jún 2024

Futbalový začiatok mesiaca jún skrášlil zelené trávniky finálovým zápasom Ligy majstrov Real Madrid – Borussia Dortmund 2:0, ktorý sa odohral na ihrisku vo Wembley v Anglicku. Na hornom Gemeri zato priaznivci MFK Rožňava oslavovali už isté víťazstvo, ktoré im už nemôže ujsť v tomto ročníku V. LIGY JUH VsFZ, keď doma v sobotu vyhrali nad Topoľanmi vysoko 5:0. Jeho niektorí futbalisti nastúpili v nedeľu na súperenie s Tatranom Betliar v 7. lige za rezervu, a tá nemohla ináč skončiť ako hladkým víťazstvom. Konečne sa v spomínanej lige rozohrali aj mužstvá dolnej polovice tabuľky a z nich vynikli najmä hráči Hrhova, ktorí poriadne naložili Baníkom z Drnavy. Očakávaný duel Dlhej Lúky a Bystrého skončil v prospech domácich. A stretnutie Dobšinej s Pačou malo v podobe víťaza jasnú Dobšinú. V tomto kole sa odohrali všetky stretnutia 24. kola. Až na 1 zápas vyhrali všetky domáce družstvá. Padlo v nich 30 gólov, a to v pomere 21:9 v prospech domácich. Zmenilo sa i postavenie streleckej súťaže, ktorú znovu prevzal hráč rožňavskej rezervy Jaroslav Figúr, ktorý Betliaru vsietil 3 góly. A keďže Róbert Rochl z Bystrého neskóroval, má pred ním 2-gólový náskok. Do prehľadu patrí i udelenie červených kariet, a tú rozhodca udelil po prvej žltej hráčovi Betliara M. Chocholovi.

Zverejnené v Futbal

V rámci prezentačnej aktivity Predmet mesiaca vystaví Gemersko-malohontské múzeum vzácnu fotografiu významného maďarského maliara Árpáda Fesztyho z roku 1896, pochádzajúcu z historického fondu inštitúcie. 1. júna 2024 si pripomíname 110. výročie úmrtia tohto velikána, a fotografiu vystavujeme práve v súvislosti s týmto výročím. Predmet bude vystavený od 1. až do 30. júna 2024 vo výstavnej miestnosti múzea. 

V zbierkach Gemersko-malohontského múzea sa nachádza veľa zaujímavých, hodnotných a z historického hľadiska dôležitých zbierkových predmetov. Jedným z nich je fotografia zobrazujúca maliara Árpáda Fesztyho z roku 1896, s rukopisným venovaním na zadnej strane fotografie „Nagyon kedves, nagyon szép és nagyon édes barátnémnak őszinte barátsággal“ (Mojej veľmi milej, veľmi krásnej a veľmi drahej priateľke s úprimným priateľstvom). Fotografiu významný maliar venoval Margite Maróthy-Gömöry, známej herečke, cestovateľke a manželke Olivera Gömöryho, pána zo Širkoviec.

Zverejnené v Múzeá