nedeľa, 19 august 2018 14:15

Obyvatelia Rákoša si slávnostne pripomenuli sedemsté výročie prvej písomnej zmienky Doporučený

Napísal(a) MG pb
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Z bývalej gemerskej baníckej obce Rákoš, ktorá sa nachádza v okrese Revúca 11 km od Jelšavy, sme sa dozvedeli, že v dňoch 17. a 18. augusta t. r. sa v tejto obci uskutočnilo slávnostné podujatie. V spomínaných dňoch si obyvatelia Rákoša pripomenuli 700. výročie prvej písomnej zmienky. Oslavy, ktoré zorganizovala Obec Rákoš, sa uskutočnili po dva dni, keď v piatok bolo oceňovanie významných občanom a rodákov Rákoša. Účastníkom osláv sa tiež predstavila hudobná skupina Jazz Duo, po vystúpení ktorej bola slávnostná recepcia. V sobotu popoludní sa konali oslavy na Obecnom úrade. Domácich i hostí, medzi ktorými bol aj primátor Jelšavy Milan Kolesár, potešila svojím vystúpením folklórna skupina Spod Kohúta z Revúčky a Genšenky z Honiec. Po nich nasledovalo 

vystúpenie známeho slovenského speváka Otta Weitera. Pre občanov boli pripravené stánky s občerstvením a o 20.00 hodine oslavy pokračovali tanečnou zábavou.

rakos logo 1Obec Rákoš spolu s jej samostatnou časťou Rákošská Baňa má v súčasnosti okolo 415 obyvateľov. Spomína sa už v r. 1318, kedy vznikla ako podhradie pod hradom, ktorý sa spočiatku volal Kôwy (Kameňany), neskôr Rákoš. Hrad spustol v polovici 15. storočia. Obec patrila Bebekovcom, ktorí tu v roku 1427 vlastnili 23 port, v 17. storočí F. Wesselényimu, v 18. storočí Csákyovcom, v 19. storočí Koháryovcom a Coburgovcom. Obyvatelia pracovali zväčša v baniach (železná ruda, meď), pri slovenských peciach a hámroch, pálili uhlie a furmančili.

V súčasnosti starostkou obce je pani Lýdia Nemogová Gallová.

Fotografie vyhotovil Peter Poboček

 

Čítať 3776 krát Naposledy zmenené nedeľa, 19 august 2018 22:40

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!