utorok, 19 december 2023 16:03

Mokrenský bosorácky jarmok má už svoju tradíciu

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Mokrenský bosorácky jarmok má už niekoľkoročnú tradíciu. Niekoľkokrát sme ho spomínali aj na portáli majgemer.sk. Do predvianočnej atmosféry prispel po svojom: bosorácky. Aj preto, že sa počas jarmoku medzi stánkami objavovali postavy, ktoré z minulosti pripomínali bosoráctvo hodne spomínané na vidieku Gemera v rokoch dávno minulých. Obyvatelia Mokrej Lúky, kde sa jarmok uskutočňuje, si postupne na neho zvykli a dnes mu už venujú pomerne veľkú pozornosť. Možno i preto, že táto obec, ktorá niekoľko rokov bola súčasťou okresného mesta Revúca, sa nachádza v blízkosti tohto strediska stredného Gemera a jeho blízkosť mnohí využívajú, aby navštívili obec s bohatou históriou i tradíciami. Dnes už „Mokrene“, ako ich nazývajú domáci i ľudia z okolia, nemajú problém, aby na jarmok pritiahli i predavačov rôznych, najmä ľudových výrobkov nielen z obce, ale i okolia. Snažia sa, aby jarmok bol dobre zabezpečený po každej stránke. Aj preto o organizovaní jarmoku informujú na svojej obecnej stránke už najmenej mesiac pred jeho uskutočnením s možnosťou zabezpečenia tak predávajúcich, ako i ostatných účastníkov jarmoku.

Tak tomu bolo i tohto roku, keď obecný úrad už v novembri oznámil, že bosorácky jarmok sa v obci Mokrá Lúka uskutoční 16. decembra 2023. Pretože počet voľných miest je v tejto obci už obmedzený, vyhradili si dokonca právo na výber predajcov.

V spomínaný deň sa Mokrá Lúka zmenila na nepoznanie. Tak množstvom stánkov, ako aj jarmočníkov. Prispelo k tomu i počasie, ktoré nebránilo účastníkom nielen pri nákupoch, ale i pri dobrej nálade, ktorá nastala, keď sa medzi nich na metlách objavili rok čakajúci bosoráci a bosorky. To vám bolo veselosti v celej dedine. Akosi s nimi bolo nielen veselšie, ale i radostnejšie nakupovať i poprechádzať sa pomedzi stánkami, ponúkajúcimi nielen rôzny tovar, ale aj možnosť užívať si rôzne dobroty, ktoré prinášajú dobrý pocit chute i voľnosti ducha.

Obecný úrad sa snaží priniesť medzi jarmočníkov i trošku kultúry, preto obohatil jarmok sprievodným programom v sále kultúrneho domu vystúpeniami niekoľkých súborov i z okolia. Ešte pred poludním sa divákom predstavili detičky z Mokrej Lúky, FS Lykovček, žiaci ZUŠ z Revúcej, FS Spod Kohúta, spevácka skupina Skala, Veselí chlapci z Horehronia a spevácka skupina Húžva.

Trošku z bosoráckeho jarmoku v Mokrej Lúke zachytil svojím objektívom i náš dobre známy Peter Poboček z Revúcej.

 

MG od

 

Čítať 257 krát Naposledy zmenené streda, 20 december 2023 13:47
Viac z tejto kategórie: « U Mokrenó na jermoku

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!