nedeľa, 09 november 2014 21:02

Takáto bola "Mokrolúšenská zabíješka" Doporučený

Napísal(a) Štefánia Dachová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

mokro-zab02aMokrá Lúka - V nedeľu 26. októbra 2014 sa uskutočnila „Mokrolúšenská zabíješka“, ktorú pripravil starosta obce v spolupráci s obecným zastupiteľstvom. Nebola to len taká obyčajná akcia. Táto zabíjačka bola spojená s natáčaním Slovenskej televízie o Mokrej Lúke do relácie: Encyklopédia slovenských obcí, ktorá sa bude vysielať na budúci rok. Zabíjačka sa realizovala na gazdovskom dvore „u Pavlov“.  

Ešte „za mrku" bolo treba nechať v kotloch zovrieť vodu, pripraviť potrebné náradie pre mäsiarov, očistiť sviňu, kto mal doma kroj, tak si ho obliekol, zapla sa kamera ....... "áááááááá akciááááá" mohla začať v plnom prúde. Ženičky vítali muzikantov s „pálenoškou" a „šutaménmi", mäsiari sa dali do práce. Po „rozobraní" svine sa pustili do spracovania mäska na klobásky, hurky a mäseníky. „Kuchárošky" pripravili restovanú pečeň, upražili krv a navarili fantastickú zabíjačkovú kapustnicu. Popri robote sa spievalo, tancovalo, hodovalo. Zabíjačkové výrobky, ale hlavne gemerský mäseník, sa prezentovali pred kamerami a následne boli ochutnané všetkými zúčastnenými. Chvály nebolo konca kraja.

Dvor u „Pavlov“ poskytol vhodné prostredie pre stolovanie, mnohé priateľské stretnutia a rozhovory prítomných hostí. Poďakovanie za dobrovoľne vykonanú prácu si zaslúžia zúčastnení poslanci obecného zastupiteľstva, pracovníci obecného úradu a všetci zúčastnení „Mokrolúšene“ a zvlášť starosta obce Július Laššan, ktorý túto akciu sprostredkoval. 

Štefánia Dachová
Foto: Peter Poboček

 [cincopa AkGAjG8dXNIu]

 

 

Čítať 4951 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!