nedeľa, 06 november 2016 10:33

V Čiernom Potoku spomínali na vyčíňanie fašistov v obci pred 72 rokmi

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v malej obci Čierny Potok v spolupráci s Obecným úradom v obci si 4. novembra tradične spomínajú na tragické udalosti z roku 1944. V tom čase mala obec viac ako 300 obyvateľov. Dnes má 147 duší, zväčša dôchodcov. Takmer všetci sa živili poľnohospodárstvom

a v zime si privyrábali muži v neďalekom kameňolome v Konrádovciach.
Najtragickejšie obdobie obce nastalo po Viedenskej arbitráži v roku 1938, kedy veľmoci (Taliansko, Nemecko) rozhodli o odstúpení južnej časti Slovenska horthyovskému Maďarsku. Napriek tomu, že až na jednu, rodiny boli v obci všetci slovenskej národnosti, zo dňa na deň nesmeli v škole ani na verejnosti hovoriť po slovensky. Predvádzanie priestupcov žandármi na žandársku stanicu v obci Hodejov bolo takmer na dennom poriadku.

No dňa 4. novembra 1944 v ranných hodinách napochodovali do obce nyilassiovskí fašisti a za asistencie žandárov odvliekli 15 mužov najskôr na žandársku stanicu do Hodejova a potom do Jesenského. Odtiaľ ich po 3 dňoch v „dobytčích“ vagónoch odtransportovali do Štúrova, kde ich odovzdali gestapu, ktoré ich transportovalo do zberného koncentračného tábora v Dachau. O ich osude sa dozvedeli ich rodiny až po skončení druhej svetovej vojny, kedy sa z nich živí vrátili iba dvaja. Jeden z nich zomrel na následky pobytu v koncentračnom tábore po niekoľkých týždňoch po návrate. Jednému z nich sa počas transportu podarilo z vlaku utiecť.

Po vzniku ZO SZPB v obci v decembri 2004, už po 16. raz v tento deň organizujú v obci spomienkové pietne zhromaždenie občanov, spojené s kladením vencov k pamätníku spomínaných obetí, ktorý bol vybudovaný v roku 1974. Okrem pozostalých rodín Becherovcov, Golianovcov, Šufliarskovcov, Kapcovcov, Mikušovcov, Kulichovcov, Ostrihoňovcov sa pietneho aktu zúčastňuje zástupca Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR, ktorých občania pozývajú ako prejav vďaky za oslobodenie obce spod fašistickej tyranie. Je tragédiou, že spomínané obete odvliekli fašisti 50 dní pred oslobodením obce vojakmi Červenej armády.

Za veľvyslanectvo RF v SR sa pietneho zhromaždenia zúčastnil a veniec položil k pamätníku pán Michajl Machekin.
Tohtoročné zhromaždenie malo osobitný aj duchovný nádych. Po prvýkrát sa tohto zhromaždenia za Ministerstvo obrany SR zúčastnil plk. ThDr. Marian Bodolló a kpt. David Vargaestók, ktorí pri pamätníku celebrovali za obete svätú omšu.
Pietneho aktu sa zúčastnili aj delegácie základných organizácií Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov z Utekáča, Kokavy nad Rimavicou a Poltára. 

Tradične sa aktu zúčastňujú 83-ročný pán Štefan Kapec z Kalinova, ktorému odvliekli otecka a 88-ročná pani Helena Kožiaková, rod. Golianová, ktorej odvliekli troch príbuzných. Vo svojich príhovoroch všetci rečníci zdôrazňovali význam zachovávania a uctenia si obetí fašizmu, pretože fašizmus od konca druhej svetovej vojny nebol nikdy tak oživený ako v dnešnej dobe. Na fotografii pri pamätníku odovzdáva predsedovi ZO SZPB prihlášku do tejto organizácie nová členka Ing. Anna Sebíňova. Naša ZO SZPB zaviedla tento spôsob príjmania prihlášok iba nedávno. Ako prvá odovzdala takto prihlášku Alžbetka Pupalová pri pamätníku vojakov Červenej armády vo Svidníku dňa 6.10.2016 predsedovi ÚR SZPB Pavlovi Sečkárovi.

Tieto udalosti je nutné a aktuálne si pripomínať a oboznamovať s hrôzami vojny práve dnes mladej generácii, ktorá má o udalostiach spred 72 rokov chabé vedomosti, vďaka deformovanému školskému systému, ale aj laxným a nevhodným prístupom k tejto problematike zo strany svojich rodičov.
Po skončení kladenia vencov na iné myšlienky navodil svojím umením fujarista Stanislav Kamenský zo Zvolena.

JUDr. Jozef Pupala,
predseda ZO SZPB

 

 

Čítať 4729 krát Naposledy zmenené nedeľa, 06 november 2016 12:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!